Obavljena berba grožđa u vinogradu Vladimira Plavca u Starcima, jednom od najstarijih vinograda u novogradiškom kraju

2809 0

Autor Franjo Samardžić

STARCI – Berbu grožđa priveli su kraju novogradiški, cernički, novokapelački i petrovoselski vinogradari. U subotu je berba obavljena i u vinogradu Vladimira Plavca u Stacima, u jednom od najstarijih, ako ne i najstarijem obiteljskom vinogradu u novogradiškom kraju. Tu se u kontinuitetu uzgaja vinova loza i bere grožđe, a u Starom Petrovom Selu u podrumu Plavčevih pravi kvalitetno vino više od stotinu godina.

Uz obitelj, okupio je Vlado još jednom u berbi, prijatelje iz Zagreba, Slavonskog Broda, Nove Gradiške i petrovoselskog kraja, a ove godine u berbi su sudjelovali i rođaci iz Australije. Bilo je to još jedno druženje, kako Vlado kaže, za njega kirvaj na kome se okupe njemu dragi ljudi.

-Vinograd sam preuzeo 1979. godine, kada mi je tata umro. Pokojni djed je, kada se vratio iz Amerike, ovdje kupio zemlju i posadio vinograd prije otprilike 130 godina. Na ovoj parceli bilo je 4.000 trsova. Vinograd je nakon djeda nastavio održavati otac, a potom i ja. Od 4.000 trsova koje je imao tata broj trsova smo smanjili na 1.000. Povadili smo svaki drugi red i sa kolja trsove stavili na plantažu. Sada je u vinogradu 800 trsova – kaže Vladimir Plavac i često naglašava da je ljubav prema vinogradu ta koji ga održava zadovoljnim u životu, a berba za njega poseban dan.

-U Starom Petrovom Selu smo Sv. Antuna slavili kao župni blagdan i kirvaj. Kada je tata umro majka je rekla „sinko tata je umro nećemo sada praviti kirvaj“. Ja sam to promijenio na način da je berba grožđa za mene postala kirvaj. Dolaze moji prijatelji, kao što su i danas došli, iz Zagreba i Slavonskog Broda, a ove godinu su tu bratić i njegova supruga koji su iz Australije došli u Hrvatsku. Bili su na moru i sa mora su došli kod mene u berbu. Tu su prijatelji moga sina lovci, prijatelji iz Elektre, gdje sam radio – dodaje Vladimir Plavac.

Vinograd je za njega, kako dodaje, više od vinogradarstva i vina. Održavanje vinograda, zaštita i rad uložen da bi vinograd bio zdrav, uredan i imao dobar ured nisu mjerljivi sa vrijednosti vina koje proizvede.

-Ja sam najbogatiji čovjek na svijetu zato što sam vratio život u Starce koji su se raselili. Poslije očeve smrti sam razmišljao da li vinograd napustiti ili napraviti cestu za Starce. Bog i dobri ljudi su pomogli. Izgradili smo cestu, danas autobus dolazi za Sv. Vinka kada se ovdje tradicionalno vinogradari okupljaju i slave svog zaštitnika. Počeo je život u Starcima što me neizmjerno raduje.

Ova vinogradarska godine je po količini fenomenalna. Unatoč odgovarajućoj zaštiti vinograde je na ovom području u nekoliko navrata su naizmjenično dolazili magla i sunce, pa se vjerojatno zbog toga pojavila trulež. Bez obzira na to grožđa ima dosta, dobre je kvalitete i ja sam i ove godine prezadovoljan – kaže Vladimir Plavac.

Related Post

NOVI INFORMATIVNI TJEDNIK

Autor - 04/03/2013 0
SLAVONSKI BROD, 4. ožujak 2013. – Tvrtka Media Plan kao izdavač na tržište će plasirati novi nezavisni, gradski, županijski, a…

Autor - 24/09/2018 0
NOVA GRADIŠKA – U srijedu, 26. rujna 2018., početi će deseta po redu kampanja Inicijative 40 dana za život –…