OBILJEŽENA 21. OBLJETNICA OSNUTKA BRODSKO – POSAVSKE ŽUPANIJE

2620 0

SLAVONSKI BROD, 16. travnja 2014. – Jučer, 15. travnja, na dan kada je prije dvadeset i jednu godinu konstituirana, Brodsko-posavska županija svečanom je sjednicom Županijske skupštine u Glazbenoj školi obilježila svoj dan.

Program obilježavanja počeo je nešto ranije svetom misom, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu i Spomen – obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški.

 

Na svečanosti, uz vijećnike i predstavnike lokalne i područne samouprave, okupili su se i brojni gosti iz društvenog, političkog, gospodarskog i vjerskog života Brodsko-posavske županije te predstavnici drugih županija u čije je ime govorio Tomislav Tolušić, predsjednik Zajednice županija. U ime Ureda predsjednika RH nazočio je Vlado Marić,u ime Vlade RH ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Gosti su bili i umirovljeni generali Mladen Markač, Vinko Štefanek i Josip Zvirotić, a u ime ministra Ostojića Ante Zovak, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske.

Prvi ih je pozdravio i svim građanima čestitao Dan županije predsjednik Skupštine Pero Ćosić koji se uz ostalo osvrnuo na jednogodišnji rad Skupštine i njezine akcije i aktivnosti, ali i na planove za budućnost. Isto je učinio i župan Danijel Marušić koji je u svom govoru podsjetio na strateške ciljeve i prioritete održivog razvoja županije, sadržane u Županijskoj razvojnoj strategiji u kojoj je više od 200 projekata. Prema njegovim riječima, od ovih projekata očekuje da privuku novac iz međunarodnih fondova, s tim da je već ugovoreno projekata za više od 40 milijuna kuna. Brodsko-posavsku, kao i druge slavonske županije, muče i neodrživi procesi koji danas vladaju gospodarskim kretanjima što je posljedica globalne svjetske krize. Unatoč tome, a vođeni idejom ravnomjernog razvoja svih naših dijelova, od istoka prema zapadu, uspjeli smo realizirati ili započeti brojne projekte s područja gospodarstva, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, komunalne infrastrukture i zaštite okoliša, kazao je, između ostalog, župan Danijel Marušić.

 

Na svečanoj sjednici, zaslužnim pojedincima, ustanovama i tvrtkama predana su priznanja i nagrade. Najviše priznanje “Zlatnu plaketu” dobili su Franz Schmidt ( koji se i zahvalio u ime nagrađenih) i Siegfried Ohmberger za humanitarno djelovanje i pomoć brodskoj bolnici tijekom Domovinskog rata. “Zlatni grb” za životno djelo primila je prof. Janja Brekalo, “Plaketu brodsko-posavske županije” dobili su PPK Nova Gradiška, Hlad Slavonski Brod, ĐĐ-TEP, Chromos-Svjetlost Lužani, Bilfinger ĐĐ MOntaža, Obrt uzgoja gljiva Križanić, Udruga gluhih i Udruga slijepih iz Nove Gradiške, te Slavonskobrodska televizija SBTV. Priznanje i Kovanicu od zlata dobili su prof.Tomislav Lukić, za zalaganje, istraživanje i inventarizaciju gljiva na području županije i Slavonije; Lidija Grčić, tajnica Udruge 108. brigade i Petar Bubalo,pripadnik 108. brigade, za očuvanje tekovina Domovinskog rata i digniteta hrvatskih branitelja, te Dražen Grozdanović iz Nove Kapele, predsjednik Udruge “Sveti Antun” Batrina za izniman doprinos u unapređenju kulturnog života i razvoja turizma u Batrini i Općini Nova Kapela.

 

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupili su: studentice Učiteljskog fakulteta dislociranog studija u Slavonskom Brodu, Djevojački zbor i nagrađeni učenici Glazbene škole te pjevački zbog Golubice.

 

Svečanost je nastavljena dodjelom odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske jedanaestorici članova HVIDRE koje je u ime Ureda predsjednika uručio Vlado Marić. Odličja su primili: Mijo Miščančuk, Goran Kljufas, Pero Duspara, Milan Bošnjaković, Jakov Blažević, Josip Kovačević,Stjepan Pesić, Ivan Kovačević, Nedeljko Jazvić i Mira Knežević.

Related Post