OBILJEŽILI SVJETSKI DAN SEOSKE ŽENE

757 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 16. listopad 2014. – U organizaciji Poljoprivredno-savjetodavne službe, Općine Gornji Bogićevci, udruga žena „Lan“ i „Naša sela“, te Udruge umirovljenika sinoć je Hrvatskom seljačkom domu obilježen 15. listopad

– Svjetski dan seoske žene. Pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i njenog Upravnog odjela za poljoprivredu okupile su se žene iz općina Gornji Bogićevci i Dragalić. Prigodnu svečanost organizirao je i vodio poljoprivredni savjetnik Mijo Gašparović naglašavajući značaj koji ima ovaj međunarodni praznik i ulogu koju žena ima u poljoprivrednim gospodarstvima i domaćinstvima. Predstavljen je i film o sedam kandidatkinja koje su se ove godine u Brodsko-posavskoj županiji natjecale za prestižnu titulu najuzornije seoske žene u Hrvatskoj. Film riječju i slikom predstavlja njihove svakodnevne djelatnosti u njihovim obiteljskim gospodarstvima.

 

O tome koliko su one značajne za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, život na selu i očuvanje nacionalnog identiteta, običaja i tradicije hrvatskog sela, uz Miju Gašparovića, govorili su pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović i općinski načelnik Pavo Klarić.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu. Obilježava se svake godine, 15. listopada. Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, još su uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije. Njihova uloga, kako u društvu i zajednicama u kojima žive, tako i u obiteljima, još je uvijek neprepoznata i marginalizirana, a posao koji svakodnevno obavljaju je podcijenjen i nepriznat.

Kako bi se skrenula pažnja na položaj žena na selu te osvijestila javnost o problemima s kojima se susreću proteklih godina u Republici Hrvatskoj bilježi se porast aktivnosti, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Jedna od njih bilo je sinoć i druženje žena u Hrvatskom domu u Gornjim Bogićevcima.

Related Post