ŽUPA BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

1151 0

NOVA GRADIŠKA, 17. listopad 2014. – Na blagdan sv. Terezije Avilske i u Novoj Gradiški je upriličeno otvorenje godine nekoliko značajnih jubileja: 250-e od ustroja župe, 250-e od završetka izgradnje ckve sv. Terezije Avilske,

500-e rođenja sv. Terezije Avilske i 120-e obljetnice od dolaska sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Novu Gradišku.

 

U Požeškoj biskupiji svečanom euharistijom 15. listopada u katedrali sv. Terezije Avilske biskup je otvorio Godinu njezina jubileja.

 

A u novogradiškoj crkvi sv. Terezije Avilske svečano misno slavlje predslavio je prečasni Matija Juraković, župnik u Pakracu i jedan od nekadašnjih novogradiških župnika, koji je u Novu Gradišku stigao 1994. godine u vrlo teško vrijeme kada se Hrvatska još uvijek borila za svoju slobodu i kada je trebalo i u ovom kraju jako puno pomagati ljudima i u materijalnom i duhovnom smislu. U koncelebraciji su sudjelovali: sadašnji upravitelj župe vlč. Perica Matanović, prečasni Stipo Josipović, župnik u Mačkovcu, također jedan od novogradiških župnika, potom fra Josip Vukoja, gvardijan i cernički župnik te fra Ivo Brezović, župnik župe Gornji Bogićevci. Ispovijedao je vlč. Mario Mesić, župni vikar u Novoj Gradiški, a u misnom slavlju sudjelovao je i Marko Čubelić, đakon, dok su pjesmom slavili Boga članovi župnog zbora uz glazbenu pratnju časne sestre Blanke. Pod misom je bio izložen i Moćnik s moćima sv. Terezije Avilske, dar carice Marije Terezije.

Iskrenu radost sudjelovanjem u otvorenju svečanosti svih spomenutih jubileja koje će se odvijati do 15. listopada 2015. godine izrazio je vlč. Juraković prisjetivši se svoga dolaska i župnikovanja u Novoj Gradiški, župnika koji su službovali u Novoj Gradiški, ali i svih svojih suradnika, kojima je ponovno zahvalio za sav trud koji su ulagali za boljitak župe. – Najveća vrijednost i bogatstvo ove župe ste svi vi, dragi župljani – naglasio je, među ostalim, te dodao kako ovu župu i sve njezine ljude uvijek nosi u srcu i za njih se moli.

 

Zahvalu za sudjelovanje na svečanom misnom slavlju subraći svećenicima, gradonačelniku Željku Bigoviću i svim župljanima uputio je vlč. Perica Matanović podsjetivši na povijesno vrijeme nastanka župe, izgradnje crkve, ali i riječi požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića prilikom blagoslova obnovljene crkve sv. Terezije Avilske.

 

U prigodi 250-e obljetnice župe svjetlo dana ugledao je prekrasan katolički kalendar za slijedeću godinu opremljen fotografijama crkava i kapelica novogradiške župe, ali i fotografijama umjetnina i glavnog oltara sadašnje župne crkve Bezgrješnog začeća BDM. Svjetlopisom je zabilježena i oltarna slika sv. Terezije Avilske, trenutno u Restauratorskom zavodu. – Iskreno vjerujem da će biti restaurirana do 15. listopada 2015. godine kada će zasjati punim sjajem i biti postavljena ponovno na oltar u ovoj crkvi gdje i pripada, a našeg biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića zamolit ćemo da ju tada i blagoslovi – naglasio je župnik Matanović.

 

Orguljaški koncert

 

Nova Gradiška je među najmlađim hrvatskim gradovima, a među ostalim, ponosi se crkvom sv. Terezije Avilske, zaštićenim spomenikom kulture, biserom arhitekture kasnog baroka i simbolom grada.

 

Treba istaknuti kako crkva sv Terezije u Novoj Gradiški ima povijesne orgulje Ivana (Johanna) Pumppa, sagrađene 1850. za župnu crkvu Bezgrješnog začeća BDM, a 1929.g. pregrađene su i prenesene u crkvu sv Terezije. Temeljitu i cjelovitu restauraciju i rekonstrukciju instrumentalnog ustroja orgulja, obavila je radionica Heferer 2010.g. Od tada se u crkvi održavaju i orguljaški koncerti, ove godine peti po redu u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i tvrtke Heferer, suorganizaciju novogradiška župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i ogranka Matice Hrvatske te pod pokroviteljstvom grada Nova Gradiška.

Nastupom su svečano otvorenje vrijednih jubileja u novogradiškoj župi oplemenili Alen Kopunović Legetin- orguljaš i zborovođa u crkvi sv Lovre u Požegi te pontifikalni zborovođa i orguljaš u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske i mezzosopranistica Sonja Runje. Na repertoaru su bila djela Handlea, Bacha i Gounoda. Oboje umjetnika oduševljeno je potvrdilo kako je izniman doživljaj bilo nastupati u crkvi sv. Terezije Avilske zbog njezine akustičnosti, vrijednosti orgulja, ali i publike, koja za ovakve koncerte uvijek pokazuje veliko zanimanje te zbog povijesnog trenutka početka obilježavanja vrijednih obljetnica.

 

Tijekom godine, sve do 15. listopada 2015. bit će upriličeni bogati i brojni kulturni i vjerski sadržaji od izložaba, koncerata, edukativno povijesnih predavanja do misija.

 

Ivanka Herceg

Related Post

PLETERNICA

Autor - 02/09/2013 0
Kao i svake godine na kraju devetnice Gospi od suza, pleterničko brdo žarilo se 31. kolovoza od svijeća, vrućih molitava…