OBILJEŽEN DAN BRANITELJA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

1326 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod, 16. rujna 2017. Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije pokrenula je inicijativu, što je potom potvrđeno i Odlukom Županijske skupštine da 16. rujna bude datum obilježavanja Dana branitelja Brodsko-posavske županije. Ovaj dan odabran je u spomen na povijesni datum kada su pripadnici Zbora narodne garde i Ministarstva unutarnjih poslova RH, na taj dan1991.oslobodili slavonskobrodsku vojarnu, a neprijateljska tzv. JNA je tim činom zauvijek nestala s ovih naših prostora. Svoje konačno oslobođenje, Brodsko-posavska županija dočekala je vojno-redarstvenom akcijom „Bljesak” ,a time i ostvarila svoju teritorijalnu cjelovitost. Ipak, ovaj datum naznačio je početak kraja jugo agresije ovog prostora. Tim povodom, i nizom događanja i aktivnosti početak obilježavanja započeo je dan ranije, a na sam današnji datum održana je centralna svečanost obilježavanja. Svečanost je započela svetom misom za sve poginule i smrtno stradale branitelje u Crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom brodu, nakon čega se svečana povorka za zastavama brigada uputila prema Trgu Stjepana Miletića gdje su kod spomen obilježja hrvatskom braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uz Ministra Tomu Medvedakoji je to učinio u ime Vade RH, vijence je položilo izaslanstvo Predsjednice RH, Hrvatskog sabora na čelu sa saborskim zastupnikom Perom Ćosićem, predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu za županom Danijelom Marušićem, predstavnici Grada Slavonskog Broda, udruga proizišlih iz Domovinskog rata te roditelji i obitelji poginulih i smrtno stradalih branitelja s područja naše županije. Svečanost proslave nastavljena je prigodnom akademijom u KKD Ivana Brlić Mažuranić na kojoj je župan Marušić rekao slijedeće:

Cijenjeni branitelji, drage obitelji poginulih i smrtno stradalih, dragi prijatelji.

I prije pozdrava, moram izraziti svoje neizmjerno zadovljstvo što su branitelji Brodsko-posavske županije dobili svoj dan. Na tome smo radili zajedno, dogovarali koji bi datum bio najprimjereniji i zaključili da to bude 16. rujna.

Takva odluka nije bila nimalo laka, jer su naši branitelji sudjelovali ne samo u obrani ove, već mnogih hrvatskih županija, stavljajući tako svoje živote kao zalog obrani naše jedine Domovine Hrvatske.

Oslobađanje brodske vojarne uz koje i slavimo današnji datum bila je jedna od prekretnica u stvaranju hrvatske države, a svi naši stanovnici znaju da je to bio i početak kraja jugo-okupacije ovog područja.

Želja za vlastitom državom, slobodnom i neovisnom bila je jača od svih nastojanja neprijatelja te su jugo-vojarne diljem Hrvatske dolazile u ruke naših branitelja čija je najveća motivacija bila očuvanje hrvatskih života, naših obitelji i djece.

Ni činjenica da smo se gotovo goloruki suprotstavili tada trećoj vojnoj sili u Europi nije spriječila ostvarenje stoljetnog hrvatskog sna o neovisnoj i samostalnoj Domovini

Vi najbolje znate kakav je teret bio braniti naše svetkovine sve od slavonskih ravnica, do dalmatinskog krša i snijegom pokrivenog Velebita. Često ste gledali bolje naoružanom neprijatelju u oči, dvojeći o samom ishodu bitke, no nikada, naglašavam nikada se niste predali. To je hrvatski ponos i naša najveća snaga. Na tome vam veliko hvala.

Mi, stanovnici ove županije, znamo koliko je bilo teško čekati konačno oslobađanje koje smo akcijom Bljesak ostvarili u rekordnom roku pokazujući još jednom da je najveća hrvatska snaga jedinstvo i požrtvovnost.

Dragi prijatelji,

Živimo u vremenima kada mnogi dvoje o ulozi naših branitelja u obrani Hrvatske, kada se herojima sudi i propituje Domovinski rat. Zato zajedno moramo ustrajati na istini o Domovinkom ratu kako bi sve njegove žrtve dobile dostojan pijetet. Na tom putu imali ste i imat ćete podršku Brodsko-posavske županije koja svoju teritorijalnu cjelovitost zauvijek duguje vama.

Svi koji su tada ispod hrvatskog barjaka stvarali ovu državu su heroji i zapamtite da vaša žrtva kao i onih smrtno stradalih nikada neće biti zaboravljena.

Tim riječima, čestitam vam vaš dan 16. rujna Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavke županije i poručujem da zajedno s nama ustrajete na očuvanju naših tekovina.”

Related Post

Autor - 11/03/2020 0
NOVA GRADIŠKA – POUMAR vas s veseljem poziva na promociju autobiografskog proznog djela Mare Majstorović, trenerice NLP-a, poduzetnice, motivatorice o…

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Autor - 01/03/2013 0
SLAVONSKI BROD, 1. ožujak 2013. – Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, na Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije, dana 26. veljače…