Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 22. obljetnica VRO “Oluja”

2423 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – U Hrvatskoj se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica vojno redarstvene operacije “Oluja”.

Prije 22 godine, 5. kolovoza 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu. Operacijom “Oluja” u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. “Oluja” je uz “Bljesak” ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.Tijekom prvog dana operacije prodor postrojbi Hrvatske vojske po dubini iznosio je pet do petnaest kilometara, a neprijateljska uporišta dovedena u okruženje ili poluokruženje. Već drugog dana operacije provedeno je osamdeset posto planiranih borbenih zadaća. Većina okupiranih hrvatskih gradova je opet slobodna; Kostajnica, Petrinja, Glina, Slunj, Gračac, Obrovac, Drniš. Oslobođen je i Knin koji je bio središte neprijateljske pobune, no oduvijek hrvatski kraljevski grad. Slavi cijela Hrvatska.Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije “Oluja” nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije “Oluja”, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

Dostojanstvena proslava u Novoj Gradiški

Ovaj veliki hrvatski praznik i blagdan dostojanstveno je proslavljen i u Novoj Gradiški odavanjem počasti poginulim hrvatskim herojima. Učinjeno je to polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom kod Spomen obilježja poginulim, smrtno staradlim i umrlim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Učinili su to predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, udruge udovica i djece, a potom predstavnici hrvatskih vojnih invalida. Vijenac su položili i počast odali prestavnici grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, njegovim zamjenicima Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem te predsjednicom Gradskog vijeća dr. Ljepšom Rakas Vujčić, kao i gradski vijećnici, potom predstavnici BPŽ na čelu sa zamjenikom župana Damirom Mirkovićem, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada NG i 99. brigade Peščenica, potom predstavnici Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata 121. brigade-pukovnije grada NG, Koordinacije Udruga pristeklih iz domovinsog rata BPŽ, potom predstavnici Udruge veterana 121. brigade-pukovnije NG, predstavnici Udruge oboljelih od PTSP-a, predstavnici PU BPŽ, PP NG i Granične policije Stara Gradiška načelnici Marin Marjanović i Miroslav Matić te predstavnik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata policije BPŽ i Specijalne policije “ZEBRE” NG, te predsjednik Udruženja obrtnika grada NG Tomislav Šimić; predstavnici Udruge veterana 3. Gardijske brigade “KUNE” ogranak NG; predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a NG, zapovjednici Siniša Makovičić i Milan Brkljača; predstavnici novogradiškog ogranka Matice Hrvatske, Udruge Matice umirovljenika grada NG, državnih, županijskih i gradskih institucija; predstavnici Gradskog odbora HDZ-a NG, kao i civilnih udruga grada Nova Gradiška.

Počast poginulim hrvatskim sinovima i kćerima koji su živote položili na oltar domovine te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odana je i minutom šutnje na koju je pozvao gradonačelnik Vinko Grgić, kao i molitvom koju je vodio vlč. Perica Matanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, koji je predslavio i misu za Domovinu u novogradiškoj župnoj crkvi.

-Danas slavimo zaista veliki dan, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i prije svega Dan pobjede, najveće pobjede hrvatskog naroda. Svake godine se u ovo vrijeme okupljamo, obilježavamo ovaj važan datum. Iz te pobjede proizašla je i stvarna neovisnost naše domovine. Sretan sam jer nas se zaista puno okupilo bez obzira na visoke temperature i vrućinu. Danas idemo slaviti. Grad NG vodi brigu o hrvatskim braniteljima, a mislim da smo to pokazali i zadnjih godinu dana. Zadnju stvar koju smo napravili je imenovanje koordinatora za hrvatske branitelje pri Uredu gradonačelnika, a to je Grga Greiner. On redovito svakodnevno ima organizirane sastanke s predstavnicima svih braniteljskih udruga s ciljem rješavanja svih njihovih problema. Te odnose s hrvatskim braniteljima ne smijemo zapustiti, nego ih razvijati dalje- rekao nam je u razgovoru u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice VRO “Oluja” gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post

Zapalio se traktor

Autor - 16/08/2018 0
NOVA GRADIŠKA – Dana 14. kolovoza 2018. godine oko 13,00 sati u polju u blizini mjesta Pivare, prilikom obavljanja poljoprivrednih…

ZA SIGURNIJI I LAKŠI PROMET

Autor - 07/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 7. studeni 2014. – Na križanju ulica Maksimilijana Benkovića i Bana Josipa Jelačića sa prometnicom iz naselja Urije…