Obilježena 28. obljetnica međunarodnog priznanja RH

921 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 15. siječnja 2019. – U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Ministarstva hrvatskih branitelja i Brodsko-posavske županije danas je u Novoj Gradiški obilježen Dana međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.
U povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja RH tradicionalno su se na središnjem gradskom trgu okupili članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Brodsko-posavske i Grada Nova Gradiška, Policijske uprave brodsko-posavske, gradskih tvrtki i ustanova. Uputili su se do župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije gdje je služena sveta misa zadušnica za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.
Na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljeni lampioni kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika. Minutom šutnje odana je počast domoljubima koji su živote utkali u temelje slobodne i neovisne domovinu. Polaganju vijenaca i odavanju počasti poginulim braniteljima pridružili su se učenici Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška i djeca iz Dječjeg vrtića Nova Gradiška.
U Domu kulture održana je svečana akademija i kulturno-umjetnički program, te evocirana sjećanja i govoreno o jednom od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

Domjenak i druženje za sve uzvanike održano je u Vatrogasnom domu.

Prije 28 godina, 15. siječnja 1992., Republiku Hrvatsku je, nedugo nakon proglašenja njezine neovisnosti, priznalo svih dvanaest tadašnjih članica Europske unije te Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Do kraja siječnja 1992. godine RH su priznale ukupno 44 države.
Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, kao spomendan obilježava se 15. siječnja.
Kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.
Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u obraćanju naciji kazao je: „Današnji dan, 15. siječnja 1992. godine bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana“.
Danas se obilježava i obljetnica mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja. Na svoje tada priznate granice Hrvatska je izišla nakon šest godina, tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Related Post

PROJEKTI U KULTURI

Autor - 06/11/2012 0
SLAVONSKI BROD 6. studenog 2012. – U Velikoj vijećnici Županijske uprave danas je Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić…