ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

1056 0

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja Dubravko Gubić je sa 9 glasova (6 suzdržanih) izabran za jednog od potpredsjednika Vijeća. Oporba nije imala svog kandidata za drugog potpredsjednika

 

NOVA GRADIŠKA, 30. lipnja 2016. – Današnja sjednica Gradskog vijeća održana pod predsjedanjem prim. doc. dr. sc. Zoran Jukić trajala je šest sati od kojih su vijećnici dva sata potrošili na aktualni sat. Vijećnici postavljali brojna pitanja od onih vezanih za izgradnju komunalne infrastrukture, prijenosa sjednica preko radio postaja, prodaje odmarališta u Biogradu, opasnostima koje prijete od kuća porušenih u Domovinskom ratu, štetama koje je izazvala nedavna poplava na Segedu, širokopojasnom Internetu, izgradnji zgrade POS-a i javnim radovima do stanja u DING-u, Novogradiškom glazbenom ljetu, vraćanju pravnog statusa Bolnici Nova Gradiška i zaprašivanja komaraca, a bilo je prijedloga za sazivanje tematskih sjednica.

 

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja Dubravko Gubić je sa 9 glasova (6 suzdržanih) izabran za jednog od potpredsjednika iz redova predstavničke većine. Drugi potpredsjednik iz redova oporbe (HDZ, HSP AS i Grupe birača Željka Bigovića) nije izabran jer nije bilo prijedloga. Oporba nije nikog predložila ni za članove Odbora za Statut i Poslovnik, Odbora za mjesnu samoupravu i Odbora za javna priznanja i nagrade pa su izabrani samo kandidati predstavničke većine.

Vijećnici nisu prihvatili godišnja izvješću o izvršenju Proračuna Grada Nove Gradiške za 2015. godinu, te godišnja izvješćima za 2015. godinu o izvršenju Programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture te Program održavanja komunalne infrastrukture. Omjer glasovanja bio je 8 : 8. Prihvatili su Plan gospodarenja otpadom i programa rada Gradskog vijeća za razdoblje srpanj – prosinac 2016. godine.

Opsežna rasprava vođena je na prvom čitanju nacrta proračuna za 2016. godinu s projekcijama proračuna za 2017. i 2018. godinu. Proračun je planiran u iznosu od 62 milijuna kuna što je za vladajuću većinu i gradonačelnika Vinka Grgića razvojan i investicijski, hrabar i realno ostvariv proračun.

Oporba dakako nije tog mišljenja. Davorin Slišurić (HDZ) je mišljenja da je prijedlog proračuna hrabar, predizboran i trgovački jer treba zadovoljiti koalicijske partnere. Za bivšeg gradonačelnika Željka Bigović je nerealan, napuhan i neostvariv i prognozira da će se raspuknut kao balon od sapunice. Za Daria Marenića prijedlog proračuna nudi kruha i igara u kojima su igre bez granica, a kruha nema. Vijećnici su dali i brojne prijedloge što bi sve trebalo u proračunu izmijeniti ili uvrstiti. Svi su uglavnom bili za povećanje nekih stavki, ali nitko nije govorio kome bi novac trebalo uzeti, pogotovu vijećnici za koje je proračun nerealan i prenapuhan.

Stavke proračuna obrazložio je i primjedbe komentirao gradonačelnik Vinko Grgić kazavši kako je prijedlog proračuna ambiciozan, te ustvrdio da će nastojati da bude i realan. Govorio je brojnim projektima i prihodovnoj strani proračuna na kojoj su 50 posto realni prihodi, a 50 posto sredstva na koja se računa iz države i fondova. Kazao je da je realno postavljen te da se temelji na dobrim projektima.

 

Nakon sjednice predstavnici političkih opcija ostali su kod predsjednika Vijeća na dogovoru rokova do kojih treba dostaviti amandmane te dogovoriti održavanje vrlo skore naredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj proračun treba i usvojiti.

Related Post

Borba za život

Autor - 02/02/2012 0
Vip centar iz Nove Gradiške sudjeluje u akciji za izlječenje malog Mislava Antolovića iz Osijeka jedini u Hrvatskoj boluje od…

OTVARA SE LJETNA POZORNICA

Autor - 17/05/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 17. svibanj 2013. – Posljednja promidžbena aktivnost kandidata za gradonačelnika Vinka Grgića, večeras je otvaranje Ljetne pozornice, od…

JESENSKO ŠMINKANJE GRADA

Autor - 06/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 6. listopad 2012. – U akciji jesenskog uređenja gradskih zelenih površina i cvjetnih gredica djelatnici Slavče danas su…