ODRŽANO 23. ANTUNOVO BATRINI

1253 0

BATRINA – Tradicijsku svečanost pjesme, plesa, običaja, zvuka tambura i ove je godine uspješno 18. lipnja organizirao KUD “Šokadija” iz Batrine uz pokroviteljstvo općine Nova Kapela i potporu sponzora.

Kulturno umjetničkom programu prethodila je povorka svečano urešenih slavonskih zaprega, a mještani su imali priliku i družiti se s uzgajivačima konja i uživati u ljepoti i gizdavosti ovih prekrasnih životinja. Za organizaciju povorke zaprega pobrinuo se Ivan Krolo iz Batrine, član Konjogojske udruge “Slavonija” SB, a sudjelovali su i članovi Konjogojske udruge “Konji bili, konji vrani” Nova Gradiška.

 

Djelić prebogate kulturne baštine našega, ali i drugih krajeva Lijepe naše i područja u kojima hrvatski narod njeguje i čuva kulturne korijene, pokazala su slijedeća kulturno-umjetnička društva: “Krešimir Šimić”, Podcrkavlje, “Berda”, Brestovac, “Ivo Čakalić”, Kaptol, “Rešetari” iz Rešetara i domaćini “Šokadija”, Batrina.

 

Podarila su Društva putovanje slavonskim zavičajem, Međimurjem, atmosferu podigle Bunjevačke igre, prekrasne izvorne pjesme, zaštićeni bećarci.

 

U ime domaćina riječi dobrodošlice uputio je Tomislav Dujić, predsjednik “Šokadije” i zahvalio svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije koja za cilj ima očuvanje baštine ukorijenjene u nacionalni identitet našega naroda te službeno i otvorio 23. Antunovo u Batrini.

 

Svim sudionicima uručene su Zahvalnice, a posebna zahvala upućena je Branki Peh, umjetničkoj voditeljici KUD-a “Šokadija”, za 10. godišnji rad s članovima Društva.

 

Manifestaciju su pratili mnogi ljubitelji tradicijske baštine, a među njima su bili i Anto Žagrić, predsjednik Općinskog vijeća općine Nova Kapela, zamjenica načelnika Vesna Jergović, ravnateljica OŠ Antuna Mihanović Nova Kapela-Batrina Ružica Babić, predstavnici Udruga s kojima KUD surađuje, kao i časne sestre koje djeluju u župi i skrbe za štićenike Doma za stare i nemoćne u Novoj Kapeli.

 

I ovogodišnje Antunovo u Batrini završilo je zajedničkim drmešom, a potom druženjem u mjesnom domu.

Related Post

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 24/03/2016 0
NOVA KAPELA, 24. ožujak 2016. – Općini Nova Kapela je 2013. godine kroz Program „Priprema lokalnih projekata“ Ministarstva regionalnog razvoja…

MOŽE I BRŽE

Autor - 17/05/2012 0
NOVA KAPELA/ BATRINA 17. svibanj 2012. – Umjesto naredne, osnovci Osnovne škole „Antun Mihanvić“ u dograđenu i obnovljenu školu već…