Održano predavanje – „UMIJEĆE OSTAJANJA ZADOVOLJNIM“ (foto reportaža)

693 0

NOVA GRADIŠKA 16. ožujak 2011. – Jučer je u grdaskoj vijećnici održano zanimljivo i inspirirajuće predavanje na temu kako posjedovati umijeće za ostajanje zadovoljnim. Ovo je još jedno u nizu predavanja u organizaciji Udruge volontera Nove Gradiške. Predavačica Sandra Slovenc-Vojvodić  prisutnima, među kojiima su billa i brojna

djeca, prenijela je pregršt pozitive što je i svrha ovog i budućih predavanja, koja će se najvjerojatnije održati idućeg mjeseca u prostoru Gradske knjižnice. O tome ćemo vas obavijestiti pravovremeno.

Jučerašnje predavanje je bilo izuzetno ugodno jer predavačica dolazi iz Centra za duhovni razvoj iz Zagreba gdje se svaki mjesec održavaju tečajevi meditacije i edukacije kako koristiti vlastite duhovne potencijale.

Istaknula  je kako čovijek, u današnjem užurbanom i stresnom ritmu, gleda uglavnom na prošlost i budućnost, a trebao bi boraviti više u prostoru OVDJE I SADA, te tako pokušati biti u miru.

Naime, za sreću u životu potreban je i entuzijazam kojega je vrlo teško zadržati kao i radost u malim stvarima. To je izazov za većinu ljudi. Iz toga proizlazi kako stvari iz vana ne mogu zadovoljiti nikoga trajno već samo kratkoročno.

Predavačica drži  važnom tzv. Bazu mira iz koje proističu kreativnost i inspiracija, vrline potrebne za sreću. Do toga čovijek treba doći sam jer je svatko ipak sam sebi kreator života. Zato nas duhovnost uči kvaliteti življenja.

 

Posebno je istaknula da čovijek treba obratiti pažnju na primarnu kreaciju svojih misli jer misao koju kreiramo vrlo brzo postaje stvarnost. Predavačica Slovenc-Vojvodić  također savjetuje da čovijek treba paziti na koji način komunicira s drugim bićima jer grubim načinom komunikacije i negativističkim pristupom ne djeluje pozitivno na druge, a laganijim i nježnijim vokabularom prenosi pozitivu na druge, ali prvo i na samoga sebe. Ključne vrline za ostajenje zadovoljnim su Entuzijazam (snaga pokretačke inicijative i baza radosti), Zadovoljstvo (prihvaćanje da to nije nešto konačno nego je to otkrivanje golemih potencijala u sebi no još uvijek postoji puno prostora za napredovanjem) i Zahvalnost (biti otvoren novim spoznajama i učiti iz pozitivnih i negativnih primjera u životu).

Čovjekove dvije kvalitete su: Biti djetetom (koje je otvoreno i neiskvareno kakvi se svi ljudi i rode) i Gospodarom (na vlastitom životu prepoznati svoja iskustva i vrijednosti) to dvoje treba izbalansirati, a za to je potrebno veliko umijeće.

Trebamo cijeniti vrijeme koje provodimo sami sa sobom da ne zakrčimo funkciju intelekta, kada čovijek kao spužva upija svu negativnost iz okoline.

Predavačica je  navela kao primjer močvarnu biljku lopoč koja crpi vodu (snagu) iz mulja, a listovi cvijeta su joj masni tako da ga se ne može zaprljati.

Ovo su samo neke crtice od pojedinosti i savijeta sa predavanja. Posjetitelji nisu krili zadovoljstvo što se vidi i po slikama te su se mnogi zainteresirali za buduća predavanja u Novoj Gradiški.

– “Mir je snaga koja otklanja sumnje i brigu i osposobljava vas da živite s lakoćom”

– “Mir vam omogućuje da promijenite tijek svojih misli i otkrijete svoje unutrašnje blago”

– “Ljubav mijenja nemoguće u moguće, povrede u lekcije”

Related Post

DVADESETA OBLJETNICA

Autor - 27/09/2012 0
Organizacijski odbor za obilježavanje Jubilarne 20. godišnjice osnivanja 5. gardijske brigade „Sokolovi“ sve veterane 5. gardijske brigade i njihove obitelji…