ODRŽIVOST PODIJELJENOG OBRAZOVANJA

1318 0

U tijeku je konferencija „Održivost podijeljenog obrazovanja“ koje je okupio nacionalne i međunarodne stručnjake i uvažene goste

 

VUKOVAR, 13. prosinca 2013. – Međunarodna konferencija „Održivost podijeljenog obrazovanja“ započela je s održavanjem u Vukovaru, u Hotelu „Lav“ kojoj je cilj raspraviti probleme o podijeljenom obrazovanju, kao i predstaviti rezultate istraživanja o pravu na obrazovanje manjinskih skupina, provedenog u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Istarskoj županiji te Gradu Zagrebu. Na konferenciji je jedan od pozdravnih govora održao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kao i drugi uvaženi gosti.

 

Konferencija je otvorena debatom učenika koji su argumentirano raspravljali o podijeljenom obrazovanju u Hrvatskoj, što je potaknulo i zanimljivu raspravu sudionika, nakon čega su održani pozdravni govori. Konferenciju je otvorila Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica Foruma za slobodu odgoja, sloganom učenika gimnazije pristiglog na natječaj „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije“: Poziraj kao lav, nije bitno kakvu grivu imaš!, time pozivajući na toleranciju i jednakost.

 

Važnost ove teme i potrebu da se o njoj više diskutira u javnom prostoru, potvrdili su gotovo svi uvodničari. Savjetnik Mreže fondacija Otvoreno društvo za Hrvatsku, Tin Gazivoda, izjavio je kako smo ulaskom u Europsku uniju napravili nekoliko koraka unazad po pitanju temeljnih ljudskih prava. „Možda je vrijeme da počnemo razgovarati iskreno, direktno, uvažavajući i pokušati iznaći put naprijed.“, napominje Gazivoda.

Nadalje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je kako je glavni cilj svakog čovjeka poboljšanje kvalitete života. „Ako želimo kvalitetno društvo, obrazovanje je jedini put da hrvatska postane društvo jednakih šansi za sve“, istaknuo je Jovanović.

 

Održana je i rasprava dionika sa ključnim govornicima iz državnih institucija, predstavnika nacionalnih vijeća te civilnog sektora. U dinamičnoj raspravi zaključeno je kako se radi o kompleksnom pitanju u kojemu je važno u obrazovnom procesu zajedno uključiti sve – nastavnike, roditelje i političare.

U popodnevnom dijelu konferencije će biti predstavljeni rezultati istraživanja mehanizama podrške i realizacije prava na obrazovanje manjinskih skupina provedenog u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Istarskoj županiji i Gradu Zagrebu, kao i komparativna perspektiva u odnosu na druge zemlje Europske unije i susjednih država u kojima je Network of Education Policy Centers provela slično istraživanje.

 

Jedan od nalaza provedenog istraživanja je pokazao kako oko 28% učenika u školama na hrvatskom jeziku Vukovarsko-srijemske županije se ne slaže ili se izrazito ne slaže s izjavom da je dobro u vladi imati političare iz nacionalnih manjina. Većina učenika iz škola na hrvatskom jeziku te županije ne može se odlučiti u vezi s tim pitanjem. Učenici škola na srpskom jeziku Županije velikom većinom podržavaju tu tezu, s njih 87% koji se slažu ili izrazito slažu da je dobro imati manjinske političare u vladi. Isti postotak odobravanja iskazuje se i među učenicima u talijanskim školama u Istri.

 

Osim toga, potrebno je napomenuti kako Konferencija ima i humanitarni karakter. Svi sudionici su kao „kotizaciju“ za sudjelovanju na konferenciji ponijeli jednu do nekoliko namirnica (brašno, ulje, šećer, kozmetika i druge životne potrepštine) koji su predani kod registracije. Skupljene priloge doniraju se Humanitarnoj udruzi „Duga“ iz Vukovara koja se bavi humanitarnim radom i otvara socijalnu samoposlugu za osobe u teškim životnim uvjetima.

 

Konferencija i istraživanje napravljeni su u sklopu projekta „Lider/ce za lokalnu zajednicu“ kojeg je nositelj Forum za slobodu odgoja, a provoditelj aktivnosti istraživanja partnerska organizacija Network of Education Policy Centers. Također, partner projekta je Vukovarsko-srijemska županija.

 

Čitav dvogodišnji projekt financiran je sredstvima Europske unije kroz darovnicu IPA 2009 – Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za praćenje napretka i zagovaranje u područjima demokratizacije, ljudskih prava, integracije manjina te održivog povratka izbjeglica u područjima od posebne državne skrbi. Projekt sufinancira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, a konferencija se održava uz potporu Mreže fondacija Otvoreno društvo.

Related Post

IZ HRVATSKOG SABORA

Autor - 16/03/2016 0
ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2016. – Davor Vlaović je mandat u Hrvatskom saboru započeo aktivno. U ime Kluba…

EUROPSKI PARLAMENT

Autor - 12/11/2014 0
BRUXELLES, 12.studenog 2014. – Nakon što je u lipnju Europsko vijeće, odnosno ministri zaštite okoliša država članica, donijelo prijedlog nove…