OŽIVJELA POLJA – U AGROPRODUKTU VRBJE SVE JE SPREMNO ZA PROLJETNU SJETVU

1139 0

Zbog visoke cijene velik je interes za sjetvu kukuruza. Agroprodukt Vrbje jedini u novogradiškom kraju, osim PP kompleksa, koji ugovra sjetvu pivskog ječma, ugovara proljetnu sjetvu s ratarima od Lužana do Okučana.

NOVA GRADIŠKA, 29. ožujak 2011. – Iako je kiša na kratko omela ratare polja su prepuna poljoprivrednika. Nakon zime, koja nije usjevima

nanijela veće štete, obavljaju prihranu i pripremaju oranice za proljetnu sjetvu. Ozimi usjevi dobro izgledaju i obećavaju dobar urod, posebno oni koji su sijani u optimalnim agrotehničkim rokovima i uz potrebne agrotehničke mjere. Da je sve spremno za sjetvu uvjerili smo se u skladištima Agroprodukta u Vrbju, gdjer ima dovoljno sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava za kooperante ali i za sve druge ratare. Ako se izuzme PP Kompleks Nova Gradiška, koji ugovara sjetvu jarog pivskog ječma za potrebe Tvornice slada Slavonija slad, Agroproodukt jedini na novogradiškom području ugovara sjetvu.

– Agroprodukt je spreman za proljetnu sjetvu. Očekujemo ugovorenu sjetvu od 500 do 700 hektara kukuruza, 100 do 150 hektara suncokreta i 500 do 600 hektara soje. Očekujemo da ćemo s kooperantima ukupno zasijati od 1100 do 1400 hektara.

 

Uvjeti kooperacije su standardni već desetak godina i nema nekih bitnih ptromjena. Proizvođačke cijene nešto su malo porasle, kod sjemena od 2 do 5 posto, a cijene umjetnog gnojiva ostale su na razini koje je bila lani. Sjetva će ovogo proljeća biti otprilike na razine cijene lanjske sjetve. Inzistiramo da kooperanti obveze plaćaju u robi jer je to i cilj koperacije, a ne da na kraju netko donese novce. Kooperira se kao i prošle godine s tvrtkom Gorup iz Zaboka – kaže Josip Čaić, vlasnik Agroprodukta.

Proljetnu ugovorenu sjetvu u Agroproduktu su planirali s povećanjem od 20 posto. Sada su naznake da će sjetva u kooperaciji biti veća za 30 do 40 posto. Posebno je, zbog visoke cijene povećan inters za sjetvu kukuruza. Za primijetiti je da nisu toliko povećane ugovorene površine već broj kooperanata koji u Vrbje dolaze kooperirati od Lužana do Okučana.   

Related Post

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

Autor - 18/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 18. veljače 2013. – Petu, ujedno i predzadnju, aktivnost projekta ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju”, podržanog od…