TJEDAN NENASILJA

1724 0

Smatram da je jako važno da se skupimo kao struka i kao institucije u prevenciji nasilja koje je postalo sveprisutan problem pa ne zaobilazi ni našu lokalnu zajednicu – kazala je mr. Ljiljana Lukačević

 

NOVA GRADIŠKA, 13. studenoga 2013. – Jedna od aktivnosti kojima se u našem gradu obilježava „Tjedan nenasilja“ bila je danas održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška koju je sazvala predsjednica i zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević.

 

Bila je to prva sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta u novom sazivu. Njegovi članovi su predstavnici relevantnih institucija u gradu koji se u svakodnevnom poslu sreću s raznim oblicima nasilja. To su predstavnici Centra za socijalni rad, Policijske postaje Nova Gradiška, voditelji školskih preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama, Prekršajnog suda, Savjeta mladih i Udruge „Prevencija“.

-Silno se veselim što smo upriličili ovu sjednicu Vijeća za prevenciju kriminaliteta na početku „Tjedna nenasilja“, manifestacije za čiju dosadašnju organizaciju želim izraziti veliku zahvalu i odati priznanje udruzi „Prevencija“ koja je pokretač ove inicijative te svima koji su sve ove godine dali svoj angažman u „Tjednu nenasilja“. Smatram da je jako važno da se skupimo kao struka i kao institucije u prevenciji nasilja koje je postalo sveprisutan problem pa ne zaobilazi ni našu lokalnu zajednicu.

 

Program „Tjedna nenasilja“ provodi se ove godine u okviru Društvenog centra za mlade i pod pokroviteljstvom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije, a u suradnji s školama, Policijom i Udrugom „Prevencija“ kao organizatorom – kazala je mr. Ljiljana Lukačević.

Mr. Lukačević govorila je o odgovornosti koju imaju i potrebi suradnje na prevenciji nasilja kao velikog problema. Podsjetila je nazočne na brojne vrste nasilja s obzirom na izvedbu i područje, te prema kome se ono vrši: od tjelesnog, psihičkog i seksualnog, do duhovnog nasilja. Govorila je o Mobbingu, nasilju u emocionalnim vezama mladih i nasilju u obitelji.

Nasilje u obitelji bila je i tema interaktivne radionice koju su pripremili prof. pedagogije Mira Linjaković i učenici Elektro tehničke i Ekonomske škole. U radionici su sudjelovali članovi Vijeća za prevenciju prezentirajući u slučaju obiteljskog nasilja postupanje u školi, Centru za socijalnu skrb, Policiji i Prekršajnom sudu. Bio je to zoran prikaz obveza nadležnih tijela koja sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju nasilja, pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim nasilju u obitelji, te nužnosti njihove međusobne suradnje.

Related Post

Druženje udomitelja na Strmcu

Autor - 18/06/2019 0
Foto NG buntovnici STRMAC – Tradicionalno godišnje duženje članova Udruge udomitelja djece Brodsko-posavske županije „Leptirć“ Nova Gradiška tradicionalno su se…