OPĆINA REŠETARI UKINULA MJESNE ODBORE

3334 0

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI – Izmjenama i dopunama Statuta Općine Rešetari, Općinsko vijeće je na posljednjoj sjednici, održanoj pod predsjedanjem Milke Perković, a na prijedlog načelnika Zlatka Age, ukinulo Mjesne odbore. Ta se Općina na taj način priključila onim jedinicama lokalne samouprave koje su takvu odluku već donijele smatrajući da mjesni odbori nisu aktivni i ne ostvaruju neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju o lokalnim poslovima. Uz to su izbori za mjesne odbore znatan trošak u općinskom proračunu. U slučaju Općine Rešetari to je 100.000 kuna.

Mjesni odbori u Općini Rešetari ukidaju se istekom mandata, a to je u travnju ove godine. Ubuduće će građani ostvarivati svoja prava direktnim obraćanjem Općini, odnosno njegovom jedinstvenom upravnom odijelu i načelniku općine. Poveznica će im biti općinski vijećnici koji će zahtjeve i prijedloge za rješavanje problema i potreba građana upućivati načelniku Općine Zlatku Agi.

Za donošenje takve odluke navodi se više razloga. Višegodišnja analiza koju je provela općinska uprava na čelu s načelnikom utvrdila je da mjesni odbori ne funkcioniraju i ne obavljaju svoj rad sukladno odredbama Statuta. Nakon izbora većina mjesnih odbora nije se uopće sastala tijekom mandata. Vijeća mjesnih odbora nisu dostavila općinskoj upravi zapisnike, odluke i zaključke kojima bi dokumentirali svoj rad. Uz to, činjenica je, da je interes građana da se kandidiraju za članove vijeća mjesnih odbora iz mandata u mandat sve manji, kao i izlazak na izbore.

-Građani Općine Rešetari dugi niz godina svoje probleme koji su u nadležnosti Općine rješavaju putem općinskih vijećnika koji na sjednicama Vijeća pokreću inicijative i daju prijedloge za rješavanje ili građani zahtjeve podnose osobnim dolaskom u prostorije općinske uprave i kod načelnika.

Sukladno svemu navedenom nameće se činjenica da mjesni odbori na području Općine Rešetari ne ispunjavaju svoju ulogu. Dodatni razlog za donošenje odluke o ukidanju mjesnih odbora leži u činjenici da se svake četiri godine za provođenje izbora potroši oko 100.000 kuna, koji se mogu utrošiti u konkretne infrastrukturne projekte u svim mjestima sukladno potrebama i dogovoru sa vijećnicima Općinskog vijeća s područja Rešetara, Bukovice, Drežnika, Gunjavaca, Adžamovaca, Brđana i Zapolja – navodi uz ostalo u obrazloženju načelnik Zlatko Aga.

Related Post

BICIKLIJADA U OKUČANIMA

Autor - 16/07/2013 0
U nedjelju, u Okučanima, u vremenu od 13 do 18 sati, održan je biciklistički maraton pod sloganom – „Promicanje zdravog…