OPĆINA REŠETARI: Uspješno završen projekt „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno“

2332 0

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 22. listopada 2020. – Danas je održana završna konferencija za medije projekta „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno“. Iskazano je puno zadovoljstva, ponajprije od strane 30 žena koje su 24 mjeseca na području Općine Rešetari brinule za više od 150 starijih i nemoćnih ljudi, koji su, kako se moglo čuti od djelatnica u projektu Marijane Marinović i Julijana Jemrić zadovoljni pomoći koje su im u kući pružale žene te socijalnim kontaktom koji su s njima ostvarili.

Zahvalile su se Europskoj uniji, Općini Rešetari, načelniku Zlatku Agi i svima koji su, kako je kazala Marijana Marinović, imali živaca i strpljenja da ženama omoguće da se zaposle na projektu koji im je jako puno značio.

O projektu čiji je korisnik Općina Rešetari i ostvarenim ciljevima govorila je Senka Vranić u ime tvrtke Sintagma koja je izradila projekt i pratila njegovu provedbu.

Projekt je financiran kroz Program „Zapošljavanje žena – „Zaželi“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 4.957.056, 36 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 30.5.2018. do 30.11. 2020. godine.

Projekt „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno“ uključivao je ciljanu skupini dugotrajno nezaposlenih žena s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem i krajnje korisnike starije osobe u nepovoljnom položaju. Kako se čulo projekt ih je u lokalnoj zajednici kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici uspješno osnažio, unaprijedio njihov radni potencijal i povećao razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Žene su i dodatno obrazovane za zanimanja gerontodomaćice, kuharice, voditeljice OPG-a, računalne operaterke, cvjećarice i slastičarke, te na taj način stekle uvjete za buduća zaposlenja.

To su razlozi zašto su zadovoljstvo na kraju provedbe projekta iskazali predsjednica Općinskog Vijeća Milka Perković i načelnik Zlatko Aga. Ne čudi stoga što se zalažu, a želja je to žena koje su zaposlene u projektu i krajnjih korisnika starih i nemoćnih osoba, da se projekt nastavi. U novom projektu planira se zaposliti 35 žena koje bi pružale podršku i potporu još većem broju krajnjih korisnika na području Općine Rešetari.

Dodajmo da su partneri u projektu bili Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i HZZ, Područni ured Slavonski Brod.
-Temeljem ostvarenog partnerstva i suradnje u projektu dodatno su osnaženi mnogi relevantni dionici na području socijalne skrbi, zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala što će rezultirati daljnjim zajedničkim promišljanjem i akcijskim djelovanjem te omogućiti multipliciranje rezultata projekta, kako na lokalnoj i regionalnoj razini tako i na nacionalnoj. Razmjena iskustava i primjeri dobre prakse kao i brojni pozitivni rezultati poslužit će kao iznimno dobar pokretač motivacije i poticaja za pokretanje novih programa s istim ciljem – navela je Senka Vranić.

Related Post

VINKOVO U STARCIMA

Autor - 22/01/2013 0
STARCI, 22. siječanj 2013. – Danas je nakon kiše sunce obasjalo obronke Petrove gore i Starce. Iako u selu imaju…

8. ŠVARGLIJADA U HRVATA

Autor - 13/01/2015 0
STARO PETROVO SELO, 13. siječanj 2014. – Tradicionalna, 8. švarglijada u Hrvata održati će se 31. siječnja u Hrvatskom domu…