OPET BRANITELJSKE SVAĐE – Dogovor oko obilježavanja 20. obljetnice 121. brigade još nije postignut

569 0

NOVA GRADIŠKA, 30. kolovoza 2011. – Nakon gotovo dva sata žučnih i polemičkih rasprava, sjednica Odbora za obilježavanje obljetnica utemeljenja 121. brigade – pukovnije HV-e i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata završila jea da se nije ništa konkretno dogovorilo, osim da će se Odbor ponovo sastati u utorak. Bilo je polemičkih

rasprava pa je u jednom trenutku pukovnik Mato Modrić napustio sjednicu.

Razgovaralo se o obilježavanju 20. obljetnice ustroja 121. brigade. Uvodno je predsjednik Odbora pukovnik Adam Tomičić izrazio nezadovoljstvo slabim odazivom članova odbora i zapitao gdje su zapovjednici 121. brigade i zašto ne dolaze na sjednice. Smatra da 20. obljetnicu ustroja 121. brigade treba kvalitetno i dostojanstveno obilježiti, bez velike proslave. Predložio je da se proslava organizira, kako je ranije dogovoreno, u Novoj Gradiški i po već ustaljenom protokolu: polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima, sveta misa i druženje uz domjenak.

Pukovnik Tomičić je izvijestio da na sjednicu nije htio doći Zdravko Sokić, predsjednik Odbora za koordinaciju organiziranja 20. obljetnice 121. brigade. Podsjetimo da je Sokić za predsjednika predložen na prošloj sjednici Odbora za obilježavanje obljetnica.

Pukovnik Mato Modrić izvijestio je o sjednici Odbora za koordinaciju organiziranja 20. obljetnice 121. brigade, kojoj je predsjedao Sokić, i na kojoj su se, kako je naglasio, nakon dugo vremena za istim stolom našli zapovjednici brigade brigadiri Josip Mikšić i Željko Žgela.

Kazao je da organiziraju proslavu na jednom višem nivou kako bi se Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji dala važnost koja mu pripada, a što je do sada bilo zapostavljeno. Organizacija proslave 20. obljetnice 121. brigade HV-e diže se zato na državnu razinu i traži uključivanje Ministarstva hrvatskih branitelja i pokroviteljstvo predsjednika RH Ive Josipovića. Modrić očekuje oko 1.500 pripadnika postrojba HV-e iz Nove Gradiške, Požege i Slavonskog Broda, i drugih postrojba koje su sudjelovale na novogradiškom ratištu, te pripadnika Narodne zaštite.

Podržao ga je Željko Bura u nastojanju da se organizira proslava na višoj razini, ali i sve upitao, koja je svrha današnjeg sastanka ovog Odbora, ako na njega neće da dođe predsjednik odbora za obilježavanje 20. obljetnice 121. brigade. Buda smatra da sve treba ostati kao i prethodnih godina, da obilježavanje obljetnica organizira Odbor za obilježavanje obljetnica utemeljenja 121. brigade – pukovnije i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Dojam je da se opet nešto organizira mimo tog odbora. Kada je Adam Tomičić rekao da se opet djeluje iz sjene Modrić je napustio sjednicu i nakon nekog vremena se vratio.

Na sjednici koja će se održati u utorak trebala bi se donijeti odluka načinu obilježavanja 20. obljetnice 121. brigade HV-e, bar što se tog odbora tiče. Kako se moglo ćuti od Mate Modrića organizacijske pripreme odbora, na čijem je čelu Sokić, već su poodmakle. Iako je na prošloj sjednici bilo zaklinjanja da se više neće događati paralelne proslave , kao što je to bilo 28. lipnja prilikom obilježavanja 20. obljetnice ustroja 1. bojne, ni to nije isključeno. Na današnjoj sjednici Željko Mihanović je rekao da će 27. rujna kod spomenika poginulim braniteljima zapaliti svijeću, ali dana na proslavu neće doći, bez obzira tko ju organizirao.

Related Post