U PROMETNIM NESREĆAMA 4 OSOBE SU TEKO, A 7 LAKŠE OZLIJEĐENO

919 0

29. kolovoza 2011. – Tijekom vikenda je na području policijske

uprave evidentirano ukupno 20 kaznenih djela, od čega je 12 protiv imovine (teška krađa (6), krađa (3), uništenje i oštećenje tuđe stvari (3)), tri kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina (prijetnja), dva kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja (izbjegavanje carinskog nadzora), te po jedno kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom (zlouporaba opojnih droga), protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa (uništenje ili oštećenje javnih naprava) i protiv vjerodostojnosti isprava (krivotvorenje isprava).

U oblasti prometa dogodilo se 11 prometnih nesreća od kojih šest s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama četiri osobe su teško ozlijeđene, a sedam lakše.

Evidentirano je četiri prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i četiri iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Bilježi se šest slučajeva kršenja članka 95 Obiteljskog zakona. Od ostalih događaja evidentirana su tri požara (jedan na vozilu s materijalnom štetom i jedan bez štete). Nije bilo ozlijeđenih.

 

Uhvatili lopove

 

U petak oko 2.55 sati u Policijskoj postaji Slavonski Brod je zaprimljena dojava da je u tijeku provala. Policijska ophodnja je na mjestu događaja u Slavonskom Brodu, A. Starčevića, uočila muškarca koji je pokušao pobjeći, no u tome je spriječen. Utvrđeno je da se radi o 26-godišnjaku. Policija ga je uhitila u cilju provođenja kriminalističkog istraživanja i od njega oduzela odvijač pomoću kojeg je pokušao provaliti u ugostiteljski objekt.

Također je utvrđeno da je on 26./26. kolovoza u noćnim satima u Slavonskom Brodu, Šetalište braće Radić, pokušao nasilno otvoriti ulazna vrata na dva frizerska salona, od čega je zbog neuspjeha odustao. U suradnji s državnim odvjetništvom protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u kaznena djela teške krađe.

Policijski službenici su kriminalističkim istraživanjem nad 17-godišnjakom potvrdili osnovanu sumnju u kazneno djelo teške krađe. Utvrdili su da je on 02. kolovoza oko 15 sati u Slavonskom Brodu, Don Ive Prodana, nasilno otvorio vrata kotlovnice, ušavši u obiteljsku kuću (vlasništvo 49-godišnjaka). Ispreturao je stvari u unutrašnjosti, no nije ništa otuđio. Protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež i izvješće Centru za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je 36-godišnjak između 15 i 16 sati, u subotu, na području općine Gornja Vrba provalio ulaznu kapiju obiteljske kuće u izgradnji (vlasništvo 48-godišnjaka) i iz unutrašnjosti otuđio električnu instalaciju. U bijegu ga je zatekao vlasnik i zadržao do dolaska policije. Pri tome mu je kotačem svog vozila nagazio na stražnji kotač bicikla. Ozlijeđenog 36-godišnjaka je pregledao liječnik u bolnici u Slavonskom Brodu, a ozljede će biti naknadno kvalificirane. Policijski službenici su od 36-godišnjaka oduzeli škare i oko 30 kilograma električnih kablova. U suradnji sa državnim odvjetništvom protiv 36-godišnjaka slijedi kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teška krađa. Sukladno odredbama Kaznenog zakona od 36-godišnjaka je zaprimljena kaznena prijava protiv 48-godišnjaka zbog kaznenog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari.

U subotu oko 20.50 sati u Slavonskom Brodu, Šetalište braće Radić, stanari zgrade su u podrumskim prostorijama zatekli mušku osobu u činjenju kaznenog djela i zadržali do dolaska policije. Policija je utvrdila da je riječ o 20-godišnjaku, koji je ušao u ostavu (vlasništvo 36-godišnjaka) koja se nalazi u podrumu stambene zgrade u namjeri otuđenja dva zvučnika i drugih predmeta. Nad 20-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje, te u konzultaciji sa državnim odvjetništvom protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe.

 

Policija spriječila šverc 1200 kutija cigareta

 

Policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Brod su u petak u Slavonskom Brodu (Svačićeva – Zapadna vezna cesta) zaustavili osobni automobil VW Passat kojim je upravljala 40-godišnjakinja i zbog sumnje u kazneno djelo izvršili pretragu vozila temeljem sudskog naloga. Pritom su ispod prtljažnog prostora u plastičnoj zaštiti poda i zadnjem braniku pronašli ukupno 490 kutija cigareta Ronhill Lights koje je vlasnica prevezla iz Bosne i Hercegovine izbjegavajući mjere carinskog nadzora. Nad 40-godišnjakinjom je dovršeno kriminalističko istraživanje, te protiv nje u suradnji s državnim odvjetništvom slijedi kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora.

U subotu su oko 10.50 sati u Slavonskom Brodu (Svačićeva – Zapadna vezna cesta) zaustavili osobni automobil VW Vento (kojim je upravljao 34-godišnjak), te su vozilo također zbog sumnje u kazneno djelo pretražili temeljem sudskog naloga. Pritom su pronašli ukupno 620 kutija raznih vrsta cigareta skriveno ispod stražnjeg dijela vozila u prostoru branika i plastike poda, koje je vlasnik unio u Republiku Hrvatsku izbjegavajući mjere carinskog nadzora. Izvršena je i pretraga doma i prostorija koje 34-godišnjak koristi na području općine Bebrina, te je u gospodarskoj zgradi pronađeno 190 kutija raznih vrsta cigareta. Protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora.

 

Pijan vozio neregistriran motor i pobjegao s mjesta nesreće

 

Jučer oko 16.45 sati u Adžamovcima se dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom. Prometna nesreća se dogodila kad je 66-godišnji vozač VW Passata usporio zbog nailaska vozila iz suprotnog smjera, no 30-godišnjak koji je upravljao mopedom nije držao dovoljan razmak kada se kreće iza drugog vozila, pa je mopedom udario u stražnji dio osobnog automobila Passat. Mopedist je potom napustio mjesto događaja ne razmijenivši podatke o sebi i vozilu s drugim sudionikom prometne nesreće, no policijski službenici su ga pronašli i alko-testirali. Pritom je u njegovu organizmu utvrđena koncentracija alkohola u iznosu od 2,30 promila, dok kod 66-godišnjeg vozača nije bilo reakcije na alkohol. Također je utvrđeno da moped „A3 MS“ nije registriran i tehnički pregledan, a 30-godišnjak je njime upravljao bez zaštitne kacige na glavi. Protiv 30-godišnjaka slijedi obavezni prekršajni nalog i optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

 

Kod Lužana vozio 243 kilometra na sat

 

Na autocesti A 3 kod Lužana prometna policija je u petak oko 19.40 sati, utvrdila prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (nepropisna brzina). Utvrdili su da je 35-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine s prebivalištem u Njemačkoj, upravljao osobnim automobilom Golf (njemačkih nacionalnih oznaka i broja) brzinom od 243 kilometra na sat, iako je na tom dijelu brzina ograničena na 130 kilometara na sat. Stranac je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemnom vozačkom dozvolom na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od godinu dana.

U Starom Petrovom Selu izgorio automobil

 

Oko 07.30 sati, jučer u Starom Petrovom Selu tijekom vožnje se zapalio osobni automobil Renault 5. Policijskim očevidom je utvrđeno, da je do požara na osobnom automobilu (vlasništvo 71-godišnjaka) došlo zbog kvara na sustavu za dovod goriva, te se vatra proširila na automobil koji je u potpunosti izgorio. U gašenju požara sudjelovali su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Staro Petrovo Selo i Godinjak. Pritom nije bilo ozlijeđenih osoba.

 

Maloljetnici u noćnom životu

 

Tijekom vikenda policijski službenici su u Slavonskom Brodu zatekli četiri mlađih maloljetnika (dva 13-godišnjaka, 14-godišnjaka i 15-godišnjaka) i dvoje maloljetnika (14-godišnjak i 14-godišnjakinja) u Novoj Gradišci iza 23 sata bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje. Maloljetnike su doveli radi njihove sigurnosti u prostorije policije, pozvali roditelje koji su došli po svoju djecu i upozorili ih na kršenje odredbi članka 95 Obiteljskog zakona. Slijedi izvješće nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Related Post