Osam mjeseci „Šize krize”, javnozdravstvene medijske inicijative za mentalno zdravlje i dobrobit zajednice

432 0

Trideseta „Šiza kriza“ okupila brojne stručnjake i goste koji u emisiji promiču mentalno zdravlje u Brodsko-posavskoj županiji  

Slavonski Brod, 23. lipnja 2021.  – Radioemisija „Šiza kriza“ posvećena mentalnom zdravlju i dobrobiti zajednice u Brodsko-posavskoj županiji obilježila je 30. epizodu i 8 mjeseci kontinuiranog emitiranja na valovima neprofitnog Radija FM92, srijedom od 17 do 18 sati. U tom razdoblju, emisija je ugostila i gotovo 30 gostiju, stručnjaka i građana koji su podijelili svoja iskustva, savjete i znanja iz područja mentalnog zdravlja. 

„Uređivanje i vođenje radioemisije o mentalnom zdravlju neusporedivo je sa bilo čim što sam kao psihologinja dosad radila. Rad na „Šizi krizi” izuzetno je zahtjevan, ali ujedno i prilika da zajedno s kolegicama i kolegama budemo dostupni svim našim sugrađanima i utječemo na dobrobit zajednice u kojoj živimo”, izjavila je povodom 30. emisije, psihologinja i jedna od urednica emisije Davorka Čavar-Lovrić. 

Povodom 30. emisije okupili su se urednici i gosti, a provedena je i online anketa koja je pokazala koliko je tema mentalnog zdravlja važna za Brođane. Tako je jedan od odgovora na pitanje „Što je po vama mentalno zdravlje” glasio „Najvažnija vrijednost svakog pojedinca”

Građani su u anketi predlagali teme o kojima imaju potrebu više čuti i doznati u sljedećim emisijama. Očekivano, iskazana je potreba za boljim razumijevanjem pojava i stanja o kojima se i u javnosti sve češće govori – depresija, anksioznost, stres, strahovi, panika i dr. 

Kroz izuzetno širok raspon interesa građana anketa je otkrila koliko je pitanje mentalnog zdravlja, čak i ako toga nismo svjesni, presudno za našu svakodnevicu i prisutno u svim aspektima naših života. Brođani su tako predlagali pitanja o utjecaju koronakrize na mentalno zdravlje, očuvanju mentalnog zdravlja djece u školi, nošenju s lošim trenucima, utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje, stresnom poslovnom okruženju i mobbingu, sagorijevanju na poslu, komunikacijskim vještinama, pritiscima modernog doba i njihovom utjecaju na samopouzdanje i očekivanja, procesu žalovanja, brizi o sebi, nošenju s osjećajem nemira, mentalnom zdravlju samohranih roditelja, odnosima u obitelji, vezi između fizičkog i mentalnog zdravlja, sreći, ljubavi itd. 

„Šiza kriza” je u međuvremenu proširila svoj doseg, pa se tako propuštene emisije mogu poslušati na njenom kanalu na YouTubeu. Komunikaciji s građanima namijenjen je i Facebook profil Šize Krize na kojem Brođani mogu postavljati pitanja, predlagati teme i pratiti najave emisija. 

Od listopada 2020. godine, u emisiji su gostovali stručnjaci različitih profila, pa smo dosad imali priliku čuti psihologinje i psihologe Anu Bilešić Jelkić, Katarinu Mirković Dujmić i Jelenu Tadić (Hrvatski zavod za zapošljavanje), Vesnu Jerković (Ustanova za rehabilitaciju i odgoj djece „Zlatni cekin”), Joška Jurmana (Udruga HUBIKOT), Andreju Kostelić Martić (Centar za kognitivno-bihevioralnu terapiju), Mariju Matičević Ivanković (OŠ D. Tadijanović), Moniku Mitrović i pedagoginju Ivu Klarić (Udruga „Plavi cvijet“), Ivanu Smolčić Jerković (Udruga osoba s invaliditetom „Loco-moto“), Ivanu Stvorić (Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja), Vanju Putarek (Centar za mentalno zdravlje i učenje), Biljanu Vasilevski Rački i Ivanu Zovak (Hrvatski zavod za javno zdravstvo BPŽ-a), dr.sc. Željku Kamenov i dr.sc. Mitju Ružojčića (Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu), prof. emer. Vladimira Takšića (Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci), neurologa Dražena Ažmana (Opća bolnica Dr. J. Benčević), sutkinju Irenu Terzić Dikanović (Županijski sud), socijalnu radnicu Sanju Turčinović, prof. fonetike i fitness trenericu Zrinku Banovčić i  kineziologa Davora Lulića (HŠSI BŠŽ), mag. engleskog i informatike Ivu Klarić te načelnika Stožera CZ-e i dožupana BPŽ-a Stjepana Bošnjakovića. 

Osim stručnjaka, u „Šizi krizi” gostuju djeca i odrasli koji svoja vrijedna iskustva dijele sa svojom zajednicom. Čuti glasove učenika, očeva, majki, roditelja djece s teškoćama u razvoju, osoba s iskustvom mentalnih poteškoća, nezaposlenih osoba… omogućuje nam da razvijamo empatiju i bolje razumijemo svoje sugrađane, ali i da vlastite živote jasnije sagledamo. „Kao psihologinja, pouzdano znam da je vlastite dileme o mentalnom zdravlju lakše i zdravije podijeliti, nego ih zadržati za sebe, pogotovo ako pritom možemo sačuvati svoju anonimnost i možda pomoći i drugima“, izjavila je voditeljica i urednica Dijana Rac te pozvala Brođane da se slobodno jave putem maila sizakriza.sb@gmail.com ili u inbox na Facebook profilu Šize krize.

Partneri „Šize krize” su Brodsko-posavska županija i županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, Društvo multiple skleroze BPŽ-a, Udruga Vrapčići i Društvo psihologa BPŽ-a, a emisiju u tjednom ritmu uređuju i realiziraju kliničke psihologinje Davorka Čavar-Lovrić i Dijana Rac, u timu s radijskim voditeljima Tomislavom Gollom i Hrvojem Alilovićem. 

Related Post

UZ DAN SVETOG HUBERTA

Autor - 04/11/2015 0
Slavonski Brod, 4. studenog 2015. – Prepoznajući nastojanja Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije koji već neko vrijeme provodi projekt „Sigurno u…

ŽUPANIJA BEZ MINA

Autor - 24/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 24. veljače 2016. – Bit će sutra razloga za slavlje u Gornjim Bogićevcima. Okupit će se predstavnici Hrvatskog…