OSNIVANJE KINO KLUBA U NOVOJ GRADIŠKI – PRVA PROJEKCIJA LEGENDARNI “METROPOLIS”

569 0

 

O FILMU:

izvor: wikipedia

Metropolis je slavni njemački nijemi znanstveno fantastični film kojega je režirao austrijski redatelj Fritz Lang. Smatra se jednim od velikih klasika kinematografije. Film je produciran u Njemačkoj u doba Weimarske Republike i s prikazivanjem je započeo 1927. Bio je to do tada najskuplji nijemi film i stajao je otprilike 5 milijuna Reichsmaraka (današnja ekvivalenta je oko 200 milijuna dolara).

Kako bi snimio “Metropolis”, Fritz Lang je uložio golem trud u produkciju koja je trajala tada vrlo dugih 18 mjeseci. Scenarij, koji je napisao zajedno sa suprugom Theom von Harbou, je bio iznimno kompleksan te je govorio o radnji smještenoj u budućnosti (zbog čega se danas smatra jednim od prvih ZF filmova uopće) u kojoj su se sukobili kapitalizam i komunizam.

Studio Ufa je uložio u film tada astronomskih 5 milijuna Maraka (prilagođeno po inflaciji, to bi bila svota od 200 milijuna $ danas) zbog čega je skoro bankrotirao, a bilo je unajmljeno i oko 1.100 statista. Eugen Schufftan je bio zadužen za specijalne efekte te je izradio minijature futurističkog grada (koje su kasnije inspirirale filmove kao što su “Istrebljivač” i “Ratovi zvijezda”), a radi dočaravanja žene robota glumica Helm je morala nositi zlatni oklop. Da bi se dočarali leteći auti iznad grada upotrijebljena je neka vrsta primitivne “Stop-motion” tehnike. Pri premijeri je film navodno trajao preko 210 minuta, ali se tijekom povijesti velik dio izgubio. 2002. g. pojavila se restaurirana verzija koja traje preko 2 sata, ali neki dijelovi ostali su nepovratno izgubljeni.

Kritika danas smatra “Metropolis” jednim od najvažnijih i najboljih filmova kinematografije. Većina hvali Langovu viziju i njegovu sposobnost stvoriti nešto nesvakidašnje i originalno (u to vrijeme nijemi filmovi su se gotovo isključivo orijentirali na radnje smiještene u prošlosti ili sadašnjosti, dok je ovdje radnja smještena u nepoznatu budućnost), vizualni stil, epski dizajn grada, zahtjevnu i ambicioznu simboličnu priču koja analizira narav kapitalizma, antologijske scene (poput one u kojoj robot oživi ili se prikaže scena robova u Babilonu) i inteligentnu izvedbu. Ipak, jedan dio kritike u manjini je zamjerio filmu da je predugačak, zastario i suhoparan, te da je svojom silnom ambicioznošću i dugim trajanjem više iscrpio gledatelja nego li ga je nagradio.

Steve Rhodes je u svojoj recenziji napisao: “Langov nijemi klasik “Metropolis” iz 1927. se sa razlogom smatra jednim od najboljih filmova svih vremena…Epskih proporcija u razmjeru, priči i glazbi, ovaj film je nevjerojatna poslastica, a ovo novo izdanje ima oštru sliku i zvuk…Poput opere, većina nijemih filmova prikazuju preuveličane, gotovo komične događaje. “Metropolis” nije iznimka. Za mene, najbolji dio je melodična glazba koja puni svaki kadar sa velikom snagom i emocijama. Priča je sinteza religiozne alegorije i borbe podređene klase. Krajnja poruka filma je: “Posrednik između uma i ruka je srce.” “Um” predstavlja društvo intelektualaca, a “ruke” društvo radnika. “Srce” je ljudsko milosrđe i obostrano razumijevanje koje ujedinjuje sve”.

Christopher Null je također hvalio film: “Povijest kinematografije ne postaje relevantnije od ovog filma, originalnog “Metropolisa”, Langovog remek-djela, grandioznog i nevjerojatnog epa koji izgleda impresivno i za 2004.”. Jeffrey M. Anderson je pak napisao: “Čini se da meni nedostaje određeni gen koji bi mi omogučio da budem oduševljen od velikih, skupih filmskih spektakala. Ne podnosim niti “Moje pjesme, moji snovi” niti “Gladijatora” a čini se da ne mogu niti uživati u takvim filmovima poput “Zameo ih vjetar” ili “Titanic” bez određenog skepticizma…”Metropolis” fascinira svojim fascinantnim prizorima, ali oni su istodobno forsirani i ne nose cijeli teret; priča ne odgovora…U kratko, film je odbio svojom zastarjelom pričom, ali me i fascinirao svojim jedinstvenim vizualnim stilom”.  

Related Post