Otišli i tamburaši

1237 0

Autor Franjo Samardžić

Sve više kulturno-umjetničkih društava ima problem tamburaša. Tamburaši su, kažu, zajedno sa ostalim Slavoncima napustili svoju ravnicu i zbog posla otišli u inozemstvo

NOVA GRADIŠKA, 13. svibnja 2019. – Kulturno-umjetnička društva posljednja su linija obrane u čuvanju folklora i glazbenih stečevina, te običaja i narodne baštine u svojim krajevima. U svemu tomu tamburaši su nezaobilazan dio svakog kulturno-umjetničkog društva, a bez njih ne mogu proći ni brojne manifestacije, bilo folklornog ili nekog drugog značaja.
Unatoč tomu tamburaša je sve manje, a kako se moglo čuti od sudionika 18. susreta folklornih skupina RH „Obnovimo baštinu“, održanim u subotu u Okučanima, sve više kulturno-umjetničkih društava ima problem tamburaša. Tamburaši su, kažu, zajedno sa ostalim Slavoncima napustili soju ravnicu i zbog posla otišli u inozemstvo.
Neka su kulturno-umjetnička društva, kako je kazala Zrinka Grgić, predsjednica KUD-a Tkanica“, zbog nedostatka tamburaša otkazala dolazak u Okučane.
Neki kažu da već razmišljaju da nastupaju bez tamburaša na snimljenu tamburašku glazbu. Već slučaj da kulturno-umjetnička društva mijenjaju svoj repertoar, pa je sve veći broj pjevačkih skupina koje nastupaju na smotrama folklora pravo iz razloga što kulturno-umjetničko društvo nema tamburaše.

 

 

Related Post