Otvorena kuglana u Bilom Brigu

3116 0

Autor Višnja Mikić

BILI BRIG – U nedjelju, 7. siječnja, u Bilom Brigu je otvorena obnovljena kuglana. Rezultat je to zajedničkog rada i zalaganja Mjesnog odbora Bili Brig, DVD-a Bili Brig i Udruge „Dubovac“, a uz značajnu podršku općine Nova Kapela i načelnika, Ivana Šmita.

Svečanosti su se odazvali predstavnici svih udruga koje djeluju na području općine Nova Kapela, a pozdravio ih je Luka Đikić, predsjednik Mjesnog odbora Bili Brig. Posebno toplo pozdravio je predsjednika Općinskog vijeća Nove Kapele, Antu Žagrića i načelnika Šmita, zatim mještane Bilog Briga, bilobriške vatrogasce i članove Udruge „Dubovac“. Podsjetio je kako kuglana nije bila u funkciji nekoliko desetljeća, a onda su se dali na posao zajedno Mjesni odbor, vatrogasci i „Dubovac“ uz svesrdnu pomoć općine. Sve to traje oko 2 godine, a finalni radovi na stavljanju kuglane u funkciju trajali su oko mjesec dana. Nabavili su je od novogradiškog Udruženja obrtnika, a materijal i dio opreme u tvrtci „Funk“ Zagreb. Bilobriška kuglana nekada je bila „zemljana“, zatim betonska, a onda od kulira. Obnavljanje je podrazumijevalo zemljane, zidarske i druge radove te proširenje, za što je dio zemljišta bez naknade ustupila obitelj Ivanišević.

Luka Đikić naglasio je kako će kuglana koristiti svima u selu i šire i istaknuo kako ne žele svi mladi ljudi otići raditi u inozemstvo, nego će ostati u svom selu i kraju, a u slobodno vrijeme, među ostalim, okupljati se i na kuglani. Zahvalio je i Pavlu Filipoviću, novogradiškom kuglaču i zaljubljeniku u kuglanje, koji je Bilobrišcima puno pomogao iskustvom i znanjem od nacrta do finalnih radova. Sam Filipović rekao je kako su općina Nova Kapela i njezin načelnik veoma zaslužni za kuglanu, uz uporni Mjesni odbor, Luku Đikića, vatrogasce i članove udruge „Dubovac“. Rekao je Filipović kako će kuglana koristiti mladima, umirovljenicima i drugima, ali ona može služiti i pri rehabilitaciji.

Načelnik novokapelačke općine, Ivan Šmit, naglasio je kako slične kuglane nema od Nove Gradiške do Slavonskog Broda i da ona treba biti ponos mjesta Bili Brig i cijele općine. Treba je koristiti, ali uz odgovornost i brigu udruga i mještana. Simboličnim presijecanjem vrpce Šmit je kuglanu zatim otvorio i bacio niz stazu prvu kuglu.

Related Post