PETA JESEN U BRĐANIMA

1689 0

BRĐANI, 23. rujan 2013. – Svi koji su jučer došli u Brđane nisu se pokajali. Imali su priliku uživati u idiličnom seoskom ambijentu koji su im pripremili Udruga žena Brđani i mještani, koji su ukrasili svoje kuće narodnim rukotvorinama,

obiteljskim naslijeđem svojih predaka. Ispred kuća su uz izložene stare predmete, izložili alatke i namještaj koji su nekada bili nezaobilazan i nužan dio svakodnevnog života u selu. Dekorirali su ih obiteljskim proizvodima, od pekmeza i sokova do rakije i vina.

 

Idiličnu jesensku sliku Brđana upotpunile su svečane paradne zaprege i konjanici, članov konjogojskih udruga koji su prošli od Adžamovaca do Brđana. Podsjetili su, kako je na otvaranju kazala predsjednica udruge Mirjana Lukačević, na vrijeme kada je topot i kas tih plemenitih životinja odjekivao slavonskim drumom. Zahvalila je svima koji su dali svoj doprinos u organizacija. Posebno je zahvalila mještanima koji su sačuvali kulturnu ostavštinu svojih starih i Brđane jučer pretvorili u svojevrstan izložbeni prostor.

Voditeljica programa Višnja Mikić pozdravila je sve nazočne među kojima je bila članica Županijske skupštine Ružica Vidaković, te općinsko vodstvo predvođeno općinskim načelnikom Zlatkom Agom i zamjenikom Mladenom Oršulićem.

Otvarajući petu Jesen u Brđanima načelnik Zlatko Aga zahvalio je članicama Udruge žena Brđani i svima koji su posljednjih godina organizirali ovu manifestaciju i radili na boljitku svoje zajednice zajedno s Ivanom Pršom, predsjednikom Mjesnog odbora. Zahvalio je na doprinosu Brodsko-posavskoj županiji i posebno Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tihomiru Jakovini.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci, muška i ženska pjevačka skupina KUD-a Drežnik, KUD Godinjak, KUD Rešetari i dječja folklorna skupina KUD-a „Trenk“ Nova Gradiška.

Uz dobar roštilj uživalo se u slavonskoj igri i plesu te narodnim običajima.

Zahvaljujući Udruzi žena Brđani jučer su jednako uživali mještani i njihovi gosti kao i svi oni koji su sudjelovali na petoj po redu manifestaciji Jesen u Brđanima, manifestaciji koja na jedinstven način njeguje seosku tradiciju i običaje te promovira obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njihove djelatnosti i proizvode.

Related Post