PIKNIK ČEŠKE BESEDE NA STRMCU

1062 0

STRMAC, 12. rujna 2015. – Danas su se kod Planinarskog doma na Strmcu na tradicionalnom pikniku okupili članovi Češke besede Nova Gradiška i okolica i njihovi prijatelji iz Čeških beseda iz Lipovljana i Prekopakre,

te KLD Rešetari i Pjevačke skupine „Slavča“.

Kako nam je kazala predsjednica Milada Konjić tradicionalni Piknik na Strmcu i druženje ove je godine prošireno i na Dan češke kulture pod nazivom Riječ i pjesma na otvorenom. Bio je s njima i novogradiški gradonačelnik Željko Bigović koji ih je pozdravio na otvaranju Dana češke kulture.

-Ostvarili smo dobru suradnju Grada Nova Gradiška i Češke besede Nova Gradiška i okolica. Posebno mi je drago što Češka beseda okuplja sve Čehe s novogradiškog područja i čuva češku kulturu i češki jezik. Oduvijek su češki i hrvatski narod bili prijateljski narodi, prolazili smo kroz povijest slične nedaće, a Domovinski rat je potvrdio da u češkom narodu Hrvatska ima velike prijatelje. Hvala svim Česima i njihovoj domovini, ali i Česima koji ovdje žive i Republiku Hrvatski smatraju svojom domovinom. Tu smo da zajedno stvaramo bolji život za sutra i za našu djecu te uvjete da ostanemo na ovim područjima. Vi ste tu da njegujete češku kulturu, pjesmu ples i običaje i to prenosite na mlađe naraštaje kako bi češka riječ ostala zauvijek u ovom hrvatskom okruženju. Hvala vam, lijepa na dosadašnjoj suradnji – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

Bilo je to danas još jedno lijepo druženje u organizaciji Češke besede Nova Gradiška na kome se pjevale pjevačke skupine, pjesnici recitirali svoje pjesme, a slikari slikali. Na kraju se i zaplesalo.

Related Post