Pobjeda Cerničana u Vukovaru!

569 0
26. rujan 2011. – Cernički nogometaši slavili su jučer u Vukovaru u 6. kolu 3. Hrvatske nogometne lige, Istok, pobijedivši domaći sastav, bivšeg hrvatskog drugoligaša sa minimalnih, ali izuzetno vrijednih 3:2. Na oko izgleda da je sve bilo sjajno, jer je ta pobjeda uistinu vrijedna, pošto su nogometaši Mladosti nastavili niz uspješnih igara i uz vodeći BSK i Slobodnicu su i dalje tri nepobijeđene momčadi u proteklih 6 kola među 16 ligaša.
Međutim, bilo je niz problema još prije utakmice. „Gradingov“ autobus koji je vozio 38 Cerničana, među kojima je bilo dvadesetak navijača i prijatelja, imao je kvar, bilo je u pitanju neko crijevo (!), pa je „aterirao“ u Vukovar na igralište samo 25 minuta prije početka utakmice. Naravno da je to izazvalo nervozu, a uz to nije bilo vremena za kvalitetno zagrijavanje i uobičajene pripreme za utakmicu. To se odrazilo i na igri i rezultatu u prvom poluvremenu.
Prvo je napadač Vukovaraca Mišić u kontri pobjedao obrani Cerničana i kada mu je Marko Kao krenuo u susret lukavo ga je prebacio za vodstvo domaće momčadi od 1:0. Cerničani nikako nisu uspjevali postaviti svoju igru, pa su Vukovarci u završnici prvog poluvremena postigli i drugi pogodak preko Erića koji je vrlo dobrim udarcem sa 16 metara povisio na velikih 2:0. Bila je to velika zaliha za domaću momčad i oni su samouvjereno ušli u nastavak utakmice. Međutim, za vrijeme poluvremena iskusni strateg Dinko Terzić, trener Cerničana, uz „dobrodošlu bukvicu“ svojim igračima dao je bitne smjernice igre u drugih 45 minuta igre. Učinio je i radikalne poteze te je umjesto Jelančića ubacio iskusnog povratnika u momčad i rutinera Medveda i umjesto mladog Dubravca, rekli bi „cerničku relikviju“, sada već veterana, ali preiskusnog bivšeg kapetana Đakovića. Taj potez trenera bio je presudan. Momčad je dobila stabilnost u obrambenoj formaciji, jer su bili hendikepirani pošto su nastupili bez standardog obrambenog tandema Lukšić –Mulac, što se znatno osjetilo.
Od tada Mladost preuzima inicijativu, igraju napadački i rezultat nije izostao. U 64. minuti Kumić je sjajno izveo udarac iz kuta, iskusni Medved našao se na pravom mjestu i glavom s oko 5 metara poslao loptu u mrežu i smanjio rezultat na 1:2. Cerničani i dalje igraju napadački i stvaraju prilike, ali mladi i neiskusni sudac Boras iz Belišća mnoge akcije Mladosti prekida, sudi nerezonski, očigledno ima dva različita kriterija, posebno kod dodjeljivanja kartona, pa u kratkom roku dodjeljuje Cerničanima čak 4 žuta kartona. Što više, igraču Terziću je u 81. minuti dodijelio izravni crveni karton, pa je Mladost do kraja utakmice igrala s igračem manje.
No, nije to sve: samo 3 minute kasnije isključen je s klupe i trener Dinko Terzić jer je prigovorio četvrtom sucu na nakaradni kriterij suđenja. Međutim, tada se događa nezabilježeni obrat. Nogometaši Mladosti kao da su željeli osvetiti svoga isključenog trenera Terzića i pocrvenjelog igrača Terzića i u posljednjih 6 minuta napravili su čudo. Kasnije ćemo reći zašto – čudo! No, opišimo prije toga šokantne događaje u završnici. Najprije je lijepim centaršutom u 86. minuti Martinović nakon prodora po desnoj strani loptu uputio pred gol, gdje ju je na suprotnoj vratnici dočekao mladi Vrabac, kojeg je trener Terzić ubacio u igru mjesto Jurića 8 minuta prije, a on je rutinerski poslao loptu u suprotni kut za izjednačenje (2:2) .
Iako je to bio vrlo povoljan rezultat nakon onih početnih 0:2, Cerničani se ipak nisu pomirili nego su i dalje napadali. U zadnjoj minuti utakmice Martinović odlazi u kontru, izbija pred gol i dva puta puca u pravcu gola, obrambeni igrači Vukovara dva puta izbijaju s crte i kada se mislilo da će Vukovarci uspjeti i treći put spasiti svoj gol utrčava mladi strijelac Cerničana Boban i iz blizine matira domaćeg vratara (3:2) i počinje slavlje Cerničana. Sve nezgode i nepravde su sada bile zaboravljene, i one s autobusom i one od vodstva domaćih s 2:0, i one sudačke, jer se uistinu dogodilo čudo.
A sada saznajte tko je donio to čudo. Bio je to pater Vjenceslav Janjić, sada gvardijan u Borovu, sluga Božji, koji je bio uz Cerničane od prvog trenutka njihova dolaska, njihova boravka i najveći navijač za vrijeme utakmice. Kada su ga domaći pitali kako to da navija za Cerničane, onda su saznali istinu, da je velečasni Janjić bio 10 godina u Cerniku, i ne samo to nego i stalni član kluba, a izned svega i aktivni vratar, pa čak je i branio na utakmicama Treće hrvatske lige, a uz to po potrebi bio i fizioterapeut, pa i liječnik, ali i dušobrižnik. Tako su sve te funkcije sjedinjene u čudo koje se dogodilo u Vukovaru, pa uz sjajnu pobjedu Cerničana, svakako veliki i nemjerljivi doprinos imao je upravo pater Janjić veliki prijatelj, navijač i ljubitelj cerničkog kluba kojem je on ranije dao veliki dio svoje osobnosti kroz svesrdnu pomoć, kršćansku mirnoću i ljudsku ljubav.
Stoga je rastanak s Vukovarom i velečasnim Janjićem bio srdačan i radostan. A sada nakon vukovarskog podviga i radosti dolazi poslastica u nedjelju (16 sati) . Dolazi vodeća momčad BSK-a iz Bijelog Brda, momčad koja ne zna za poraz, ima u 6 igara 5 pobjeda i svega jednu neodlučnu utakmicu i tri boda je pred drugim Graničarem i 4 pred trećom Slobodnicom i četvrtom Mladosti, koji također nisu poraženi. Bit će to derbi kola, a vjerojatno prvenstva, pa će biti poslastice za navijače Mladosti, ali i sve ljubitelje nogometa. No, o tome ćemo ovih dana.
  
Na kraju spomenimo i igrače koji su načinili podvig u Vukovaru a bili su to: Kao, Dubravac (od 46. Đaković) , Kalić, Jelančić (od 46. Medved), Vlaović, Jurić (od 77. Vrabac), Akmačić, Terzić, Boban, Martinović, Kumić, uz trenera Dinka Terzića (na slici).

 

Related Post