POČAST I SJEĆANJE NA POGINULE HEROJE: Obilježena 29. obljetnica ustroja 121. brigade HV-e Nova Gradiška

1638 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 26. rujna 2020. – U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske Županije i Ministarstva hrvatskih branitelja danas je obilježena 29. obljetnice utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske Nova Gradiška. Obilježena je skromnije nego inače zbog epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Branitelji su u mimohodu od Doma hrvatskih branitelja došli do Trga dr. Franje Tuđmana gdje su odali počast poginulim pripadnicima brigade-pukovnije i svim ostalim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima koji su bili na novogradiškoj bojišnici i obranili Novu Gradišku od agresora. Kod spomen-obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i kod spomen- biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Minutom šutnje i molitvom odana je počast ljudima koji su najzaslužniji za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Vijence su položila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška, te brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Obilježavanje obljetnice 121. brigade HV-e Nova Gradiška nastavljeno je u Domu hrvatskih branitelja druženjem i evociranjem sjećanja na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, te na ustroj, ratni put i doprinos u obrani novogradiškog kraja i Domovine koji su imali pripadnici 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška.

Kako je istaknuo Damir Matošević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška važno je da se ne zaborave i prenose vrijednosti Domovinskog rata kroz obilježavanje važnih datuma iz hrvatske vojne povijesti, a jedan je i ustrojavanje 121. brigade HV-e Nova Gradiška. Naglasio je da je 121. brigada-pukovnija bila nositelj ratnih operacija na novogradiškoj bojišnici što se vidi po 167 poginulih i više od 500 ranjenih.

O ustroju i ratnom putu 121. brigade

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.
Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 167, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

Related Post