POŽEŠKA BISKUPIJA

742 0

NOVA GRADIŠKA, 20. listopad 2012. – U dvorani Župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški u skladu s programima Godine vjere u Požeškoj biskupiji održan je 19. listopada susret svećenika Posavskog arhiđakonata

pod predsjedanjem dijecezanskoga biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića.

 

Arhiđakon Luka Slobođanac pozdravio je nakon molitve biskupa Antuna i braću svećenike i izrazio želju da u Godini vjere sve ono što Sveti Otac i biskupi preporučuju svećenici prihvate i provode u svojim župnim zajednicama. Potom su riječ preuzela dvojica dekana Posavskoga arhiđakonata. Novogradiški dekan Perica Matanović predstavio je personalne promjene u župama minuloga ljeta, te ukratko prikazao što se u dekanatu nastojalo ostvarivati nakon prethodnog arhiđakonatskog susreta. Novokapelački dekan msgr. Antun Prpić pozdravio je nazočne i iskazao zadovoljstvo susretom svećenika dvaju dekanata. Govoreći o personalnim promjenama, prisjetio se nedavno preminulog subrata u svećeništvu Zvonimira Marjanovića, župnika u Oriovcu.

 

Biskup Škvorčević je zahvalio na pozdravnim riječima. Istaknuo je eklezijalno značenje susreta svećenika i biskupa te spomenuo kako je mjesec listopad neposredno nakon otvorenja Godine vjere u Požeškoj biskupiji posvećen svećenicima upravo zato da se oni prvi upoznaju sa sadržajima Godine vjere, porade oko vlastite duhovne obnove, kako bi potom mogli vjernicima bolje služiti u tim istim nastojanjima. Jer Godinu vjere, protumačio je biskup, proglasio je papa Benedikt XVI. da bismo se pročistili, učvrstili i obnovili u pripadnosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi te svjedočili vjeru u suvremenom društvu. Dodao je da Apostolsko pismo pape Benedikta XVI. „Vrata vjere“ može u tom pogledu pravo raspoložiti svećenike te je ono zato stavljeno na program ovog susreta.

 

Josip Krpeljević je predstavio spomenuto Apostolsko pismo, nakon čega je biskup podsjetio na glavne njegove naglaske koji se odnose na svećenički život. Uvodeći u izlaganje o Katekizmu Katoličke Crkve, biskup je istaknuo kako je on priručnik cjelovite i prave vjere koji treba služiti svećenicima i vjernicima u njihovu usvajanja i življenju u skladu s cjelovitom i pravom vjerom, te zavrjeđuje veliku pozornost tijekom Godine vjere. Dražen Zrile ukratko je izložio povijest, strukturu i sadržaj Katekizma. Zvonimir Zelenika, v. d. voditelja Pastoralnog centra Požeške biskupije predstavio je zatim program i raspored kateheza iz Katekizma Katoličke Crkve koje će se svake nedjelje održavati u svim crkvama Požeške biskupije prije svake svete mise. Spomenuo je razloge zbog kojih je prikladno pojedine tematske jedinice obraditi tako da vjernici čuju svake nedjelje određene tekstove iz Katekizma, dao tehničke naputke za članove župnih pastoralnih vijeća, lektore i vjeroučitelje koji će organizirati kateheze. U raspravi su razjašnjena određena pitanja s obzirom na kateheze i njihovo ostvarivanje.

 

Biskup Škvorčević je zatim upoznao svećenike sa zaključcima posljednje skupštine arhiđakona i dekana koji se odnose na svećenike, osvrnuo se na probleme koje su iznijeli na vidjelo svećenički premještaji minuloga ljeta, istaknuo nužnost nastojanja oko veće svećeničke kulture u poštivanju crkvenih propisa, upoznao s projektom usklađivanja crkvenog liturgijskog prostora sa zahtjevima njegove sakralnosti u službi slavljenja otajstva vjere, zauzeo se za spašavanje predmeta sakralne baštine izvan liturgijske uporabe kao i starih župnih knjižnica. Na svršetku susreta ukratko je predstavljena statistika župa Posavskog arhiđakonata za prošlu godinu. Susret je završio zajedničkom molitvom u crkvi Bezgrješnog začeća BDM. (www.pozeska-biskupija.com/)

Related Post

STARO PETROVO SELO

Autor - 17/12/2013 0
Na treću nedjelju Došašća i Nedjelju Caritasa, 15. prosinca, vjernici župe Staro Petrovo Selo obilježili su i spomen-dan blaženih Drinskih…

ŽUPA SVETOG ILIJE PROROKA

Autor - 03/07/2016 0
ORUBICA – Od 30.lipnja do 2.srpnja u Orubici je održano već tradicionalno, peto po redu „Dječje ljeto“ koje je ove…