POLICIJA NADZIRE PROMET I UPOZORAVA VOZAČE

1065 0

SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA, 11 srpnja 2016. – Prometna policija je u proteklom tjednu od 4. do 10. srpnja, na području Policijske uprave brodsko-posavske, prilikom provođenja preventivno represivnih aktivnosti u prometu

na cestama evidentirala 596 prekršaja, od čega najviše prekršaja nepropisne brzine, 382 prekršaja, od kojih 233 prekršaja nepropisne brzine u naselju i 149 prekršaja nepropisne brzine izvan naselja.

 

Evidentirano je 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Zabilježeno je 71 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prijevoza djece (63-8), 13 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja te oduzimanja prednosti prolaza (12-1), šest (6) prekršaja zbog isteka važenja prometne dozvole i neregistriranog vozila (3-3), pet (5) prekršaja vožnje bez položenog ispita i pod zabranom (3-2), četiri (4) prekršaja mopeda i motocikla zbog prekršaja zaštitne kacige i ne korištenja svjetala (1-3), devet (9) prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji i drugi prekršaji.

 

Dogodilo se 20 prometnih nesreća od kojih 17 s materijalnom štetom i tri (3) prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri (3) osoba lakše ozlijeđene.

 

Najveća izmjerena nepropisna brzina izvan naselja utvrđena je 8. srpnja na autocesti Bregana-Lipovac a iznosila je 248 km/h (34-godišnjak, Njemačka), a u naselju 126 km/h, 8. srpnja u naselju Zapolje (34-godišnjak iz Osijeka) dok je najveća koncentracija alkohola iznosila 2,23 promila, izmjerena 9. srpnja u Novoj Gradiški, Frankopanska ulica, kod 34-godišnjeg vozača osobnog automobila iz Nove Gradiške.

 

Na osnovu statističkih pokazatelja i analizom prekršaja i prometnih nesreća vidljivo je pojačano kršenje propisa vozača za prekoračenje brzine kako u naselju tako i izvan naselja (posebno autocesta). Ovi prekršaji mogu biti, a u nedavnim događanjima u prometnim nesrećama uz ne držanje potrebitog razmaka između vozila su bili glavnu uzroci težih i teških prometnih nesreća. Slijedom toga policija upozorava sve vozače da se radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu pridržavaju ograničenja brzine kretanja te prilagode brzinu stanju i uvjetima na cesti, a posebice da se zbog povećanog broja vozila u prometu na cesti pridržavaju propisanog i sigurnog razmaka između vozila kako bi se izbjegle neželjene i najteže posljedice.

Related Post

POLICIJA UPOZORAVA

Autor - 04/05/2015 0
SLAVONSKI BROD, 4. svibanj 2015. – Bezobzirnim kradljivcima, krađu će svakako olakšati, otključana kuća ili automobil, novčanik, torbica ili drugi…