POLICIJA PODSJEĆA VOZAČE! – Kada koristimo svjetla za maglu?

876 0

Foto Policija brodsko-posavska 

Obzirom da se nalazimo u dijelu godine kada je potreba za uporabom svjetala za maglu češća, sve vozače podsjećamo na zakonske odredbe članka 108. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

  • stavak 1 – po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno.
  • stavak 2 – stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti.
  • stavak 3 – svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje.
  • stavak 4 – novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

 Jednako tako, podsjećamo kako je člankom 2., stavkom 1., točkom 85. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, određeno da smanjena vidljivost postoji ako zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika (magle, snijega, kiše, prašine, dima i sl.) vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 m na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 m u naselju.

Stoga sve vozače molimo da se pridržavaju citiranih zakonskih odredbi te da bespotrebno ne koriste svjetla za maglu na stražnjoj strani vozila – kako bi izbjegli propisanu zakonsku sankciju, ali i da općenito ne koriste svjetla za maglu na vozilima kada ne postoje uvjeti za njihovo korištenje.

Navedeno se posebice odnosi na bezrazložno korištenje svjetala za maglu u uvjetima kišnog vremena, kada može doći i do zasljepljivanja drugih vozača na prometnici.

Poštivanjem navedenog doprinijet ćemo zajedničkom cilju: većoj sigurnosti na cestama.

Related Post