Policija uporna u kažnjavanju, vozači uporni u neodgovornosti i činjenju prekršaja

698 0

Unatoč novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i velikim kaznama za teške prometne prekršaje ne može se reći da je na prometnicama manje prekršaja, a više sigurnosti. Potvrđuje to i najnovije policijsko izvješće o stanju sigurnosti tijekom proteklog tjedna i vikenda. Do ušiju i pameti vozača ne dolaze stalna upozorenja policije. Dok je automobila bit će i prometnih nesreća, a kako se može isčitati iz policijskih izvješća najčešći uzrok im je neodgovornost vozača koji voze brzo, ne vežu se, pod utjecajem su alkohola, voze bez položenog vozačkog ispita i tehnički nepregledanim vozilima.

Autocestom jurio 243 kilometra na sat – U nedjelju (11.kolovoza), na južnoj kolničkoj traci autoceste A3 Bregana – Lipovac, kod Brodskog Stupnika, oko 17.30 sati, policijski presretač je zaustavio 43-godišnjeg austrijskog državljanina koji je osobnim automobilom austrijskih registracijskih oznaka autocestom A3, jurio 243 kilometra na sat. Policijski službenici su nesavjesnog vozača odmah kaznili novčanom kaznom na mjestu događaja te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od 1 mjesec.
Teško ozlijeđena pješakinja – U petak (9. kolovoza), na raskrižju Zagrebačke i Žumberačke ulice, u Slavonskom Brodu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđena 84-godišnja pješakinja. Do prometne nesreće došlo na način da se 68-godišnjakinja upravljajući osobnim automobilom nije prilagodila brzinu kretanja vozila i na pješakom prijelazu udarila u pješakinju koja je zadržana na liječenju u brodskoj bolnici.
Ozlijeđene tri osobe – U nedjelju (11.kolovoza) u Savskoj u Oprisavcima se dogodila prometna nesreća u kojoj su 85-godišnjak, 34-godišnjakinja i 10-godišnjak lakše ozlijeđeni. Policija je očevidom utvrdila da je 85-godišnjak (nije koristio sigurnosni pojas) počeo skretati u lijevo na kolni ulaz sa sjeverne strane kolnika, a da nije propustio osobni automobil koji se kretao suprotnom prometnom trakom, uslijed čega je došlo do udara osobnog automobila 34-godišnjakinje u osobni automobil 85-godišnjaka, nakon čega su oba vozila sletjela u odvodni kanal.
Neregistriranim traktorom izazvao prometnu nesreću -U subotu (10.kolovoza), u Sikirevcima dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Policija je očevidom utvrdila da je 65-godišnjak (prije stjecanja prava na upravljanje vozilom) upravljao poljskim putem neregistriranim traktorom. Dolaskom do raskrižja traktorom ušao s poljskog puta na kolnik, a da nije propustio osobni automobil kojim je upravljao 59-godišnjak, uslijed čega je u jednom trenutku došlo do udara osobnog automobila u traktor.

U Sičicama vozač lakše ozlijeđen pri slijetanju vozilom u kanal – U subotu se u Sičicama dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen 65-godišnji vozač.
Zbog neprilagođene brzine stanju i osobinama ceste osobnim automobilom prešao je s kolnika na bankinu, a potom sletio s kolnika u kanal i prednjim dijelom vozila udario u kosinu kanala, nakon čega se prevrnuo na krov. Vozač je lakše ozlijeđen. Policajci su utvrdili da nije koristio sigurnosni pojas, a alko testom utvrđena mu je koncentraciju alkohola u organizmu od 0,92 promila.
Uhvaćeni za volanom s više od 2 promila alkohola u organizmu – U subotu (10.kolovoza), u Slavonskom Brodu policijski službenici su stavili osobni automobil kojim je upravljao 31-godišnji vozač kod kojeg su utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 2,25 promila. I odveli ga u policijsku postaju gdje je zadržan do otriježnjenja.
U nedjelju (11.kolovoza), u Slavonskom Brodu, policijski službenici su zaustavili su osobni automobil njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnjak i utvrdili mu koncentraciju alkohola u organizmu od 2,36 promila. Nesavjesni vozač je doveden u Postaju prometne policije Slavonski Brod i zadržan do otriježnjenja.

Protiv svih prekršitelja policija je poduzela odgovarajuće kaznene mjere.

VOZAČI, BUDIMO SAVJESNI I ODGOVORNI SUDIONICI U PROMETU!

Prošli tjedan, od 5. do 11. kolovoza, na prometnicama, na području Policijske uprave brodsko-posavske, dogodilo su se 32 prometne nesreće, od kojih 10 s ozlijeđenim osobama (3 osobe su teže ozlijeđene, a 9 osoba je lakše ozlijeđeno) te 22 prometne nesreće s materijalnom štetom.
U pojačanim policijskim nadzorima u prošlom tjednu, policijski službenici su utvrdili 352 prometna prekršaja, od kojih je najviše (144) prekršaja nepropisnih brzina.
Pritom su utvrđene i velike brzine izvan naselja, kao primjerice u nedjelju (11.kolovoza), na južnoj kolničkoj traci autoceste A3 Bregana – Lipovac, kod Brodskog Stupnika, oko 17.30 sati, policijski presretač je zaustavio 43-godišnjeg austrijskog državljanina koji je osobnim automobilom austrijskih registracijskih oznaka autocestom A3, jurio 243 kilometra na sat. Policijski službenici su nesavjesnog vozača odmah kaznili novčanom kaznom na mjestu događaja te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od 1 mjesec.
Također nisu rijetke niti jurnjave kroz naselja, kao dana 10. kolovoza, kada su policajci nadzirući promet u Podcrkavlju, oko 14.25 sati, zaustavili osobni automobil našičkih registracijskih oznaka i kaznili 50-godišnjeg vozača, jer je jurio brzinom od 89 km/h.
U 48 slučajeva prilikom vožnje vozači i putnici u vozilu nisu bili vezani zaštitnim sigurnosnim pojasevima.
Prošli tjedan je pod utjecajem alkohola uhvaćeno i sankcionirano 19 vozača. Rekorder je alkoholizirani vozač uhvaćen u nedjelju (11.kolovoza), u Slavonskom Brodu, oko 4.30 sati, u Ulici Petra Krešimira IV., gdje su policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod zaustavili su osobni automobil njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnjak. Policajci su alko-testom vozaču utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 2,36 promila. Nesavjesni vozač je doveden u Postaju prometne policije Slavonski Brod i zadržan do otriježnjenja, a policajci protiv njega odnose prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. Policajci su također u spomenutim kontinuiranim nadzorima, sankcionirali 12 vozača, koji su na nepropisan način tijekom vožnje koristili mobitel, 4 vozača zbog prekršaja isteka važenja prometne dozvole, 4 vozača koji su upravljali vozilom pod zabranom, 6 vozača koji su upravljali bez položenog vozačkog ispita, a u manjem broju su utvrđeni i drugi prometni prekršaji.

Čuvajte svoje živote i živote drugih u prometu – poručuju iz Policije.

Related Post