ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH NOVA GRADIŠKA

1412 0

Nakon iznimno zanimljivih devet dana jučer je, 12. 10., završilo provođenje projektnih aktivnosti međunarodnog projekta ”Eutopia – Europa kakvu želimo!”. Projekt je proveden od strane Športske udruge gluhih Nova Gradiška,

uz potporu Europske Komisije kroz program Mladi na djelu, za čiju je provedbu u RH zadužena Agencija za mobilnost i programe EU. Sudionicima smo organizirali smještaj, te mjesto održavanja projektnih aktivnosti – prenoćište ‘Vila Dora’ u Požegi.

 

Nakon završenih priprema, u suradnji s partnerima iz 7 europskih zemalja- uključujući Hrvatsku- : Italije, Rumunjske, Španjolske, Turske, Njemačke i Grčke, u ponedjeljak 04. 11. započeli smo s provedbom treninga. Tijekom devet dana, dvadeset i jedan sudionik je dobio priliku promisliti o svojim pravima i ulozi u društvu, s ciljem izgradnje europskog građanstva i promicanja europskog duha.

 

Kako je cilj ovog projekta bio podizanje svijesti o vrijednostima i pravima europskog građanstva i dijeljenje dobrih praksa među mladima, radnicima sa mladima i volonterima kako bi ih oni mogli provesti u svojoj lokalnoj zajednici s ciljem uključivanja većeg broja mladih na sljedećim izborima za Europski parlament, a s obzirom da Europska unija trenutno radi na svom proširenju, treningom smo htjeli promicati aktivno sudjelovanje mladih kako u lokalnoj zajednici tako i na europskoj razini, raspravljati o europskim vrijednostima, pravima i politici, te poticati kreativnost i osjećaj za inicijativu.

U četvrtak, 07.11., upriličen je prijem u Županijskoj vijećnici Požeško-slavonske županije, gdje su nam domaćini bili zamjenik župana gosp. Miroslav Grozdanić, te vijećnik županijske Skupštine, gosp. Tihomir Aleksić. Tom prilikom su sudionici projekta s domaćinima raspravljali o pojmu europskog građanstva, pravima i položaju manjina, pojmovima državljanstva itd., te su upoznati s položajem i pravima manjina u RH. Također, gosp. Grozdanić je naglasio kako je, prilikom pristupanja RH u EU, došlo do značajnih pomaka u hrvatskom društvu, naročito u području ljudskih prava. U sklopu projekta održana je interkulturna večer gdje su sudionici predstavili nacionalnu tradicionalnu hranu, pića, plesove, povijesno-kulturnu i prirodnu baštinu svoje zemlje kroz prezentaciju, te na najbolji mogući način ostvarili zadane ciljeve interkulturne dimenzije projekta.

U sklopu projektnih aktivnosti sudionici treninga su kroz radionicu ”Istraži Slavoniju” posjetili eko-etno selo Stara Kapela, imanje ‘Tunjina kuća’, gdje su se sudionici projekta upoznali s bogatom poviješću Slavonije i tradicionalnim načinom života u ovom djelu Hrvatske kroz tradicionalnu hranu, piće i bogati glazbeni užitak za koji su zaslužni lokalni tamburaši. Ovdje se želimo zahvaliti našem domaćinima, Antunu Staklareviću, te osoblju i vlasniku restorana ‘Slavonski Biser’, na odličnom predstavljanju slavonske tradicije, te izvrsnom gostoprimstvu.

 

Nakon uspješno odrađenih 7 dana treninga, u ponedjeljak je održana evaluacijska radionica, gdje su sudionici ocijenili sve aspekte projekta- od logističkih stvari kao što su smještaj i prehrana do samog sadržaja aktivnosti: radionica, predavanja, sposobnosti trenera i organizacije. Projekt je ocijenjen odličnim, te su svi sudionici istaknuli kako im je ovo bilo životno vrijedno iskustvo. Napominjemo kako ovo nije kraj projekta jer nam slijedi finalna evaluacija, te završno izvješće prema Agenciji za mobilnost i programe EU.

 

Udruga se ovim putem zahvaljuje svima koji su podržali ovaj projekt, medijima koji su pratili naše aktivnosti, te nam na taj način pružili potrebnu podršku; našim partnerima koji su odabrali najbolje sudionike te tako pridonijeli uspješnom provođenju treninga, te ispunjavanju zacrtanih ciljeva, te trenerici Desiree Pelliccia. Nadamo se da smo svim sudionicima uspjeli pružiti priliku kako bi podijelili svoja iskustva, razmijenili mišljenja i planirali zajedno, otkrivajući pritom potrebe svoje zajednice.

 

Nikolina Jureković

Odnosi s javnošću

UG NG

Related Post