POSTANI ČITAČ I PONESI KRUNU! – Učenici 2. razreda OŠ Dragalić otvorili LJETO U KNJIŽNICI 2022. 

182 0

Autorica Biljana Dakić 

 

NOVA GRADIŠKA, 8.  lipnja 2022. – Jučer, 7.lipnja .2022., svečano je započelo LJETO U KNJIŽNICI 2022., tradicionalna i nagrađivana manifestacija koja će ove godine od lipnja do kraja kolovoza obilovati brojnim kreativnim susretima i edukativnim radionicama, a kroz „zelenomodre“ eko-poruke.

Započeli su ga učenici 2.r. OŠ Dragalić iz Dragalića sa svojom učiteljicom Oliverom Galetić svečanim završetkom svoga godišnjega projekta za promicanje čitanja i poboljšanja čitalačkih vještina znakovita naziva POSTANI ČITAČ I PONESI KRUNU! 

Suvoditeljice i knjižnične domaćice uz v.d. ravnateljicu, Enestinu Straga-Šašić s radošću bile su knjižničarke Renata Matijašević i Biljana Dakić te Mirjana Pranjić.

Susret na omiljenom Dječjem odjelu knjižnice započeo je „Igrom tišine“ na temu LJETO , čiji je princip rada učenicima već poznat i vrlo motivirajući, a uz ugodnu instrumentalnu pratnju. 

Kako kaže začetnica ovog posebnog čitateljskog projekta , učiteljica savjetnica Olivera Galetić:

„Ovakav pristup naučila sam u Osnovnoj Montessori školi u Zagrebu čije radionice posjećujem već 4 godine i njihov pristup pokušavam uvrstiti u naš tradicionalni sustav školovanja.

Rad smo nastavili samostalnim odabirom teksta na temu LJETO koje su pripremile knjižničarke te individualnim radom na tekstu (točnost, izražajnost ,razumijevanje), a zatim ponovno u krugu svatko je pročitao svoj tekst sjedeći na „knjižničnom prijestolju“ te postavio slušateljima nekoliko pitanja što je zapravo bila provjera i pokazatelj razvijenosti čitalačke vještine. Samo ako su učenici razumjeli pročitani tekst , znači da ga je svaki čitatelj ponaosob uspješno prezentirao drugima.“

Svakom je učeniku njihova učiteljicu dodijelila urešenu krunu, a svečani završetak „krunidbe“ bio je proglašenje „kralja čitanja“, Lea Prisude.

Po završetku se ravnateljica Ernestina Straga -Šašić uz kolegice Renatu i Biljanu zahvalila na sudjelovanju i ispred Gradska knjižnica Nova Gradiška kao promicatelja čitanja i čitateljskih aktivnosti svim učenicima uručila pohvalnice. Diplomu „najčitača“ zaslužio je Leo Prisuda, a i našoj stručnoj i kreativnoj suradnici, učiteljici savjetnici Oliveri Galetić uz veliki je pljesak uručena zahvalnica. 

Uslijedilo je vedro druženje i zajedničko fotografiranje „ljetne uspomene“ uz obećanje čitanja cijeloga ljeta kao i druženja na radionicama „Ljeta u knjižnici 2022.“ na Dječjem odjelu GKNG.

Related Post

Trg na trgu

Autor - 20/07/2017 0
NOVA GRADIŠKA – Puštanjem u promet kružnog toka i postavljanjem klupa privedeni su kraju radovi na platou ispred Gimnazije i…