Koncert puhačkog kvinteta Simply Brass, Dom kulture, 15. ožujka u 12,00 sati

2244 0

Poštovani,

s veseljem najavljujemo koncert puhačkog kvinteta Simply Brass koji čine vrhunski hrvatski glazbenici. Koncert je i edukativnog karaktera, pogodan svim uzrastima, a sufinancira ga Ministarstvo kulture RH.

Koncert će se održati u Domu kulture, 15. ožujka u 12,00 sati.

Ulaz na koncert je besplatan!

Simply Brass

Kvintet će nastupiti u sastavu Tomica Rukljić, truba, Rudolf Homen, truba, Hrvoje Pintarić, rog, Alan Bošnjak, trombon i Joe Kaplowitz, tuba.

Kvintet SIMPLY BRASS djeluje sedam godina tijekom kojih je održao niz zapaženih koncerata u inozemstvu i diljem Hrvatske. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te preradbi skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija. Ansambl je tijekom 2010. snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Potiče i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo tako što naručuje od domaćih skladatelja nova djela za brass kvintet te ih kasnije i praizvodi. Najvažniji nastup kvintet je ostvario u listopadu 2011. koncertima na Julliard School of Music u New Yorku gdje je predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet i uz to praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, posvećenu upravo ovom ansamblu. Skladba je kasnije i objavljena u izdanju ugledne američke izdavačke kuće The Theodore Presser Company. U pripremi je i novi nosač zvuka sa skladbama Erica Ewazena na kojem će se naći i skladba Balkanika, te novo djelo Komorni koncert za trombon i kvintet koji je imao svjetsku praizvedbu u Zagrebu. Simply brass ostvario je zapaženu suradnju sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH na koncertima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te je više puta nastupao na Velikogoričkom brass festivalu gdje je postao rezidencijalni ansambl. Surađuje s Koncertnom direkcijom Zagreb u ciklusu Glazbeni prsten, a od 2011. održava i samostalni ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski. Uz kvintet redovito nastupaju renomirani domaći i strani glazbenici kao što su Allen Vizzutti, Jan Cober, James C. Lebens, Radovan Cavallin, Šimun Matišić, Mia Elezović i dr. Simply brass održava i edukativne koncerte u osnovnim školama gdje ansambl promovira glazbu za limene puhače i potiče interes djece i mladih za limene puhačke instrumente.

Tomica Rukljić diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đ. Selaka. Dobitnik je Rektorove nagrade za postignute rezultate tijekom studija. Solist je Zagrebačke filharmonije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH te drugim orkestrima u Hrvatskoj. Dugi niz godina bio je član grupa Cubismo i Soulfingers. Sada je član ansambla 7/8.

Rudolf Homen diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kubičeka. Podučava trubu u Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te je dirigent Orkestra Hrvatskog Crvenog križa u Fužinama. Surađuje s orkestrom Opere HNK u Zagrebu, orkestrom Opere HNK I. pl. Zajc u Rijeci te Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Hrvoje Pintarić diplomirao je rog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mateića, a usavršavao se na Muzičkoj akademiji u Pragu kod prof. Tylšara. Nekoliko godina bio je solo hornist Simfonijskog orkestra u Dubrovniku. Trenutno je hornist orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Alan Bošnjak diplomirao je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Hochschule für Musik u Grazu. Sudionik je nekoliko međunarodnih trombonističkih natjecanja (Porcia, Geneva i dr.). Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo. Trombonist je orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Joe Kaplowitz završio je studij glasovira, tube i kompozicije na Youngstown State University 1995. godine. Redovito nastupa sa poznatim imenima američke blues i jazz scene. Godine 2006. seli u Hrvatsku gdje surađuje s brojnim glazbenicima te Big Bandom HRT-a i Kvartetom LeKAP. Piše aranžmane za autorske kompozicije supruge Lele Kaplowitz.

Koncert je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu projekta Vatromet kulture.

Related Post