Potpisani ugovori za program “Zaželi”

2249 0

Autor bpz.hr

12,3 milijuna kuna za zapošljavanje 72 žene u Brodsko-posavskoj županiji. Gradsko društvo Crvenog križa N. Gradiška za zapošljavanje žena u općinama Davor, Dragalić i Vrbje dobilo 3.496.040 kuna

Slavonski Brod 25. siječnja 2018. Za program zapošljavanja žena pod nazivom „Zaželi” vrijedan preko 400 milijuna kuna, danas su u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije sa svim jedinicama lokalne samouprave koje su se javile na otvoreni poziv Ministarstva rada i mirovinskog sustava potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava.

Riječ je o projektu koji će se financirati se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva.

U skladu s ciljevima, obvezni partneri na Projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, razne ustanove, vjerske zajednice te ostale pravne osobe.

Okupljene potpisnike, predstavnike jedinica lokalnih uprava i samouprava iz raznih krajeva Hrvatske, koje su prošle na natječaju Ministarstva pozdravili su ministar Marko Pavić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

U svom uvodnom izlaganju ministar Pavić rekao je kako Vladine mjere aktivne politike zapošljavanja već sada daju rezultate i idu u željenom smjeru, odnosno prema trajnom zapošljavanju i u smjeru privatnog sektora. Na takve vladine smjernice, naslanja se i ovaj projekt koji će jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge provoditi u trajanju do 30 mjeseci i koji je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja te beskućnice.

Putem ovog programa na području Republike Hrvatske planira se zaposliti 3045 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Novozaposlene žene pružit će podršku i pomoć u kući osobama starije dobi te osobama s invaliditetom, bolesnim i nemoćnim osobama. Ciljanoj skupini nezaposlenih žena omogućit će se i dodatno obrazovanje, odnosno osposobljavanje kako bi se unaprijedile njihove socijalne, emocionalne, kreativne vještine i znanja, što će rezultirati poboljšanjem kvalitete života i smanjenjem socijalne isključenosti.

Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000,00 kn, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10.000.000,00 kn. Prihvatljivi troškovi projekata financirati će se u potpunosti (100% troškova).

Ugovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava danas su u Velikoj vijećnici potpisali:

Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac “Roda”, Centar za ruralni razvoj CERURA HR, Grad Bjelovar, Grad Čazma, općine Antunovac, Darda, Ivankovo, Levanjska Varoš, Bilje, Popovac, Vladislavci i Sveti Filip i Jakov, Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, Udruga žena “Sunčice” i Udruženje “Baranja”.

 

S područja Brodsko-posavske županije ugovore za sufinanciranje projekata po ovom programu ministarstva danas su potpisali:

  1. Općina Bukovlje za projekt „Zaposli se – osnaži se” u iznosu od 1.927.678,24 kuna,

  2. Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod „;Loco-Moto” za projekt „Zaželi posao – pruži podršku” u iznosu od 3.496.040,00 kuna te

  3. Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška za projekt zapošljavanja žena u općinama Davor, Dragalić i Vrbje u iznosu od 3.496.040,00 kuna

Ova tri projekta s područja naše županije približne vrijednosti 12,3 milijuna kn, omogućit će zapošljavanje 72 žene koje će pomagati 335 korisnika.

Related Post