PRVA OVOGODIŠNJA KREATIVNA RADIONICA U GRADSKOJ KNJIŽNICI: „Kako se gleda abeceda“

1155 0

Autor: Gradska knjižnica Nova Gradiška

NOVA GRADIŠKA, 26. siječnja 2018. – Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška 25. siječnja održana je kreativna i interaktivna radionica “KAKO SE GLEDA ABECEDA” . Voditeljica Ivana Šokić, učiteljica razredne nastave objasnila je učenicima 1.c razreda OŠ “Mato Lovrak” NG uz knjižnični tim GKNG i knjižničarku Mirjanu Pranjić kako se postaje članom knjižnice i prvim susretima s knjižnicom i lektirom. Branko Kolić viši knjižničar govorio je o knjižnici kao ustanovi u kojoj mogu pronaći puno zanimljivih knjiga. Predstavljena je slovarica “Kako se gleda abeceda” autorice Sonje Zubović.
Prvi susret sa lektirom kod mališana ne bi trebao izazvati strah i nelagodu stoga je jedna od dobrih ideja provesti vrijeme s prvašićima u knjižnici kako bi se opustili i na pravi način doživjeli gdje se posuđuju, a često i čitaju knjige. Važno je na pravi i razumljiv način objasniti zašto je čitanje važno i zanimljivo, a upravo knjižnice predstavljaju ugodno mjesto za druženje s knjigama. Prije odlaska u knjižnicu valjalo bi učenicima ispričati neku od motivacijskih priča kako bi stekli dojam da je knjižnica prostor prepun informacija koje su udaljene na samo jedan korak od njih.
Slova nije teško naučiti uz igru i zabavu u adekvatnoj prostoriji poput knjižnice, a ova slikovnica je upravo takva, vesela, vedra i djeci vrlo zabavna. Osmišljena je kao zbirka priča o slovima što će one najmlađe potaknuti da što lakše i brže savladaju cijelu abecedu. Ilustracije u slikovnici su pomogli osmisliti učenici zagrebačkih osnovnih škola i polaznici vrtića Savski gaj te je učinili šarenom i privlačnom predškolskom uzrastu i prvašićima. Ova slovarica je privukla mnoge na “izložbi slovarica i početnica u europskim zemljama” u Bruxellesu 1997. godine zbog svoje originalnosti i maštovitosti pristupa
.

 

Related Post