ZA VIKEND POJAČANI NADZORI: U smrt brzinom i pod utjecajem alkohola

1730 0

Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja nastavljen je i u prvim danima ove godine, a iz podataka o prometnim nesrećama razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama.

S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom predstojećeg vikenda od 26. do 28. siječnja, posebice u noćnim satima (petak/subota, subota/nedjelja), ali i tijekom sljedećeg tjedna, poduzmati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“: prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),nepropisne uporabe mobitela,druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Savjeti sudionicima u prometu

– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

– poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

– ne koristite mobitel tijekom vožnje,

– koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

– pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

– pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Related Post