POUMAR VAS POZIVA DA ONLINE POGLEDATE: UTOPIJA-DISTOPIJA, grupna žirirana online izložba

886 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 8, srpnja 2020. – U ovo neizvjesno doba, trudimo se prilagoditi neobičnoj situaciji u kojoj smo se svi našli, kako bi ostvarivali jednu od svojih misija- promovirati talentirane umjetnike i približavati umjetnost svima. Poručuju to iz Pučkog otvorenog učilišta MAR i pozivaju vas da online pogledate žiriranu online međunarodnu izložbu naziva Utopija-distopija u koju su ukomponirani radovi čak 70 autora, akademskih umjetnika. Izložba je dio manifestacije Ljeto u Domu kulture.

Izložbu možete pogledati klikom na sljedeću poveznicu:  http://poumar-ng.hr/utopija-distopij…a-online-izlozba/  

Prenosimo i nekoliko  fotografija izloženih djela. Prenosimo  uvodni i završni dio teksta  Sonja Švec Španjol, mag.hist.art. koji prati ovu jedinstvenu  onlione izložbu. Cijeli  tekst možete također online pročitati i pogledati  izložena djela.

Dok dišem, nadam se. Možda je upravo ta misao kako nada umire zadnja bila nit vodilja koja je pomogla ljudima da prebrode i prežive neke od najvećih tragedija koje mogu snaći čovjeka poput rata, bolesti, smrti bližnjih i inih teških sudbina.

Od samog početka 2020. godinu označilo je poprilično apokaliptično ozračje što je mnoge umjetnike nagnalo na preispitivanje u kojem smjeru se kreće čovječanstvo. Dok su se jedni suočavali s najcrnjim scenarijima, drugi su pobjegli u vlastiti svijet kontemplacije, a treći su nastojali pronaći rješenje za izlazak iz tjeskobne i duboko zabrinjavajuće situacije u kojoj se našao cijeli svijet. Umjetnici pozvani da predstave vlastito viđenje naše trenutne situacije ili potencijalne budućnosti odazvali su se u velikom broju te ponudili iznimno široki dijapazon različitih interpretacija. Revalorizacija svijeta u kojem živimo, naših prioriteta i principa po kojima djelujemo rezultirala je često naglašenim katastrofičnim predviđanjima, ali i nadom u bolje sutra s vizijom kako smo sposobni prebroditi apsolutno sve. Od ukupno 99 prijavljenih autora iz zemlje i regije, odabranih 70 umjetnika predstavilo je svoja utopijska, distopijska i intimna viđenja svijeta referirajući se pritom i na vlastite pozicije i odnos spram svijeta u kojem živimo…

ZAKLJUČAK

Iako je bilo za očekivati, posebice nakon proživljene pandemije, da će velik broj autora ponuditi isključivo distopijska gledišta, misao s početka teksta kako nada umire zadnja potvrđena je utopijskim vizijama, kao i jasnom svjesnošću što i kako radimo krivo. Nakon prezentacije i analize radova ukupno 70 autora razvidno je za zaključiti kako je preispitivanje temeljne istine našeg postojanja ponudilo dva dominantna gledišta: distopiju kao posljedicu djelovanja čovjeka i prirodu kao inspiraciju i moguću utopiju. Mnogi su se nakon pandemije pitali koja je to stvarnost kojoj se želimo vratiti? Stvarnost u kojoj jurimo za fiktivnim vrijednostima dok ljudski duh izumire ili možda neka druga stvarnost? Do odgovora svatko mora doći sam za sebe, no u potrazi možda ne bi bilo na odmet ponoviti mudru indijansku misao: U srcima svih nas postoji skrivena cesta kojom se rijetko putuje, a koja vodi do nepoznatog, tajnog mjesta. Stari su ljudi zaista voljeli Zemlju i na njoj su sjedili i počivali s osjećajem da su blizu majčinske snage. Svoje su šatore gradili na Zemlji, a svoje žrtvenike od Zemlje. Zemlja je umirivala, jačala, pročišćavala i liječila. Zbog toga stari Indijanac još uvijek sjedi na Zemlji, ne ustaje i ne odvaja se od njenih snaga koje život daju. Za njega sjediti ili ležati na Zemlji znači moći razmišljati dublje i osjećati snažnije. On može jasnije proniknuti u tajne života i doći u bliži odnos sa životom oko sebe. (Poglavica Medvjed Koji Stoji, Oglala Sioux)   (Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.)

Related Post