POVRATAK RADNIČKE KLASE ! ? – Gradonačelnik najavljuje izgradnju novih tvornica

1389 0

NOVA GRADIŠKA, 2. srpnja 2010. – Potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji i strateškom partnerstvu u drvo prerađivačkoj djelatnosti između Industrijskog parka Nova Gradiška i njemačke tvrtke Holz Savic stvorene su mogućnosti da se ta djelatnost nastavi i nakon zaključenja stečajnog postupka nad DI Sekulić i likvidacijom te

tvrtke. Ovaj sporazum će ubrzati i stečajni postupak. Kako kaže stečajni upravitelj Zdenko Bešlić, nije bilo nikakvih izgleda da Sekulić aktivitra svoje resurse i nastavi s proizvodnjom. Tvrtka Holz Savic ušla je u zakup Sekulića s namjerom da otkupi nekretnine, opremu i postojeće zalihe materijala. Iz tih će se sredstava namiriti troškovi stečajnog postupka i vjerovnici, među kojima su i bivši radnici Sekulića. Napravljena je procjena vrijednosti svih nekretnina i opreme, a natječaj će odrediti visinu otkupa.

 – Većina radnika Sekulića je otišla na Zavod za zapošljavanje. Ostalo je devet radnika koji rade u Sekuliću u stečaju. Sada imamo nadu da će se proizvodnja nastaviti i održati i da će se bivši Sekulićevi radnici vratiti posao. Što se tiče radničkih potraživanja u stečaju ona će u cijelosti biti podmirena kada se proda imovina Sekulića. Do sada smo dobili tri minimalne plaće i polovicu otpremnine. Ostala potraživanja su u postupku. Potpisivanje ovog sporazuma je dobra vijest za radnike, posebno bivše radnike Sekulića. Mi se tome veselimo jer je Sekulić bio pred likvodacijom, a time i cijela drvna proizvodnja u Novoj Gradiški – kaže sindikalni povjerenik Davorin Novoselac.

Josip Vuković                          Hrvoje Kekez  

– Grad je povukao prvi potez, osnovao tvrtku i doveo ino partnera. Imamo sirovinsku bazu i ljude. Nema odugovlačenja i vrlo brzo ćemo raspisati natječaj i očekujem da će se zainteresirani ljudi javiti. U situaciji smo da u Novoj Gradiški možemo napraviti jedan veliki korak. Smatram da smo dovoljno sposobni da proizvedemo traženi proizvod i spremni ući u ovaj poduhvat, a da drvna industrija može živjeti u Novoj Gradiški. Što se tiče plaća one moraju biti rezultat rada. Ako ne budemo sposobni proizvesti proizvod koji tržište traži nećemo ostvariti plaću i drvna industrija neće moći opstati. Moramo proizvesti proizvod koji će nam dati plaću – kaže Hrvoje Kekez, direktor nove tvrtke Drvna industrija Nova Gradiška. Hrvoje Kekez je četrdesetgodišnji Novogardščanin. Novogradiški je gimnazijalac i diplomirani ekonomist. Kaže da je radio po bijelom svijetu, a posljednje radno mjesto mu je bilo u Biloklaniku u Koprivnici. Odlučio se vratiti u Novu Gradišku i ovdje nešto napraviti jer smatra da je ovo prilika da se napravi jedan veliki gospodarski korak.

 O velikom gospodarskom iskoraku govori i gradonačelnik Josip Vuković, jer je napokon, kako kaže, počelo otvaranje proizvodnih kapaciteta.

 – Jučer je donijeta odluka o osnivanju tvornice u metalnoj branši sa CNC tehnologijom, pripremljen je sporazum za potpisivanje izgradnje tvornice solarnih kolektora sa oko 120 uposlenih, a pet francuskih tvrtki inzistita da se krene s programima. Kroz povjerenstvo za razvoj grada je prošlo 18 programa, od čega su dvije tvornice, jedna tekstilna i jedna za proizvodnja tjestenine sa oko 30 milijuna ulagnja i oko 70 uposlenih. To su aktivnosti na kojima ćemo raditi do kraja srpnja – kazao je gradonačelnik Josip Vuković.

 

Zdenko Bešlić                           Davorin Novoselac 

Related Post