PREDSTAVLJAMO

2230 0

Učilište Relković ustanova je u vlasništvu Grada Nove Gradiške i svoje programe ostvaruje u Odjelu za kulturu (glazbeno-scenska djelatnost, Dvorana Relković) i Odjelu Osnovna glazbena škola Nova Gradiška.

 

Dvorana Relković svoja je vrata otvorila ljubiteljima kazališne, glazbene i plesne umjetnosti, za brojne edukativne programe, književne večeri, tribine , izložbe, predavanja, svečane programe gradskim ustanovama – Knjižnici, Muzeju, Dječjem vrtiću, osnovnim i srednjim školama, političkim strankama, udrugama stvaratelja u kulturi Grada, Gradu Nova Gradiška i Županiji BP i sa svima ostvarilo iznimno dobru suradnju. U realizaciji svojih programa ustanova ima potporu i Ministarstva znanosti obrazovanja i športa RH i Ministarstva kulture RH.

 

Uvijek rado ističemo da je u proteklih 20 godina, otkako je nakon ratnih razaranja obnovljena Dvorana, u njenim prostorima održano 1.360 različitih manifestacija koje je vidjelo 340.000 posjetitelja. Brojka je to koja potvrđuje da je ova dvorana našim sugrađanima zaista njihov HNK, njihov Lisinski, mjesto u kojem nalaze kulturne sadržaje koje ih obogaćuju i život čine boljim, raznovrsnijim, zabavnijim, duhovnijim, sretnijim…

DVORANA RELKOVIĆ 2012.

NOVOGRADIŠKA PUBLIKA U KAZALIŠNIM ČAROLIJAMA


• 24. SIJEČNJA 2012. – PREKO TRNJA DO ZVIJEZDE, glumci NATAŠA JANJIĆ I IVAN GLOWATZKY. Dramu s pjevanjem škotskih pisaca Davida Griega i Gordona McIntyre koju je na hrvatsku kazališnu scenu postavio zagrebački Teatar Exit.

 

• 12.OŽUJKA – Novogradiška kazališna publika uživala je u vedroj komediji Carla Goldonija LA LOCANDIERA , u hrvatskoj verziji GOSTIONIČARKA MIRANDOLINA u izvedbi glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba i režiji SAŠE BROZ. Glumci: MARIJA ŠKARIČIĆ, ZIJAD GRAČIĆ, RANKO ZIDARIĆ, ALEN ŠALINOVIĆ.

 

• 17.TRAVNJA 2012 – NA kazališnim daskama Dvorane Relković gostuje ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Igrali su ADAGIO – izvrsnu dramu LADE KAŠTELAN u režiji MARINE PETKOVIĆ LIKER. Glumački ansambl: VLASTIA RAMLJAK, OLGA PAKALOVIĆ, KATIJA ZUPČIĆ,MIRELA VIDEK i ZIJAD GRAČIĆ.

 

• PONEDJELJAK, 14.SVIBNJA 2012. – u Domu culture je u vlastitoj organizaciji gostovao PINK TEATAR s komedijom KURSADŽIJE balkanskom verzijom VEČERNJE ŠKOLE. Predstava je bila dobro posjećena.

 

• 22.RUJNA 2012. – u organizaciji POUMAR-a na daskama dvorane Relković novu kazališnu sezonu otvorili su zagrebački Histrioni jedinstvenom predstavom MJEHUR OD SAPUNICE, Ivana Viteza i izvedbi sjajne glumačke ekipe: PERO JURIČIĆ, ANKICA DOBRIĆ, JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ, IVICA PUCAR i IVA VISKOVIĆ.

 

• 17. LISTOPADA 2012.- na kazališnim daskama Dvorane Relković gledali smo komediju „LUTKA“ hrvatskog dramatičara, romanopisca, pripovjedača i pisca za mlade Mire Gavrana. Režiju predstave potpisala je Mladena Gavran, scenu i kostime kreirala je Jasmina Pacek, sve temeljeno na izvrsnoj glazbi Elvisa Stanića. Redateljica Mladena Gavran za predstavu nije mogla izabrati bolje glumce – izvrsnu , talentiranu i popularnu mladu DORIS PINČIĆ, kojoj za cijelo vrijeme predstave sjajno „parirao“ ROBERT KURBAŠA.

• 14.STUDENOGA 2012. – dvorana Relković svoja vrata otvara koprivničkom LUDENS TEATRU s izvrsnom dramom, prvijencem TENE ŠTIVIČIĆ – NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE. ONA je bila izvrsna mlada glumica JELENA HADŽI-MANEV (jedna od osnivačica Ludens teatra, na novogradiškim kazališnim daskama gledali smo je u predstavama IZBORI i 39 STEPENICA), a ON – FILIP JURIČIĆ sve popuranije glumačko ime na hrvatskoj kazališnoj i televizijskoj sceni.

 

• 13. PROSINCA 2012. – kazališne daske „zakupio“ je poznati i popuralni LJUBOMIR KEREKEŠ u ulozi scenarista, redatelja i glumca i HNK iz Varaždina za komediju UFURAJ SE I PUKNI. Igrali su ZORAN PRIBIČEVIĆ te otac i sin KEREKEŠ (Jan i Ljubomir).

 

PREDSTAVE ZA DJECU

 

• 1. I 19. OŽUJKA na kazališnim daskama Dvorane Relković gostovalo je Dječje kazalište „Ivana Brlić Mažuranić“ Slavonski Brod. Za učenike novogradiških osnovnih škola Ljudevita Gaja i „Mato Lovrak“ te predškolsku djecu Dječjeg vrtića Nova Gradiška izveli su predstavu SNJEŽNA KRALJICA po istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena u režiji Branka Bankovića.

 

• 26. LISTOPADA 2012. – učenicima osnovnih škola i vrtića čaroliju, zabavu i smijeh u predstavi punoj ljudske topline, donio je jedan od top 10 mađioničara na svijetu mr.sc.Josip Ajalbeg – poznati izvođač za djecu JOZO BOZO u predstavi ČAROBNI VREMEPLOV.

 

FILMSKE PREDSTAVE

Sa školom u kino

 

1. I 2.LISTOPADA 2012. – animirana avantura godine LEDENO DOBA 4 zahvaljujući Drušvu NAŠA DJECA NG i Učilištu Relković stigla je i na filmsko platno Doma kulture, Sve o avanturama junaka Ledenog doba saznali su i u svemu uživali stotine mališana iz novogradiških osnovnih škola LJUDEVITA GAJA i „MATO LOVRAK“ te DJEČJEG VRTIĆA NOVA GRADIŠKA.

KONCERTI

U DVORANI Relković koncerte su održali:

 

• Učenici i profesori Osnovne glazbene škole Učilišta Relković,

 

• Studenti pjevanja Muzičke akademije u Osijeku pod vodstvom mentora doc.mr.art.Berislava Jerkovića,

 

• Bivši učenici Osnovne glazbene škole Učilišta Relković,

 

• Ida Gamulin – pijanistica s međunarodnom karijerom i redovita profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u Zagrebu,

 

• HPD „GRANIČAR“ Nova Gradiška i gosti Susreta pjesme i prijatelja,

 

• HPS „Slavča“ NG i gosti LIPANJSKE VEČERI,

 

• Male i velike plesačice Plesnog studija Marine Mihelčić i pod vodstvom Nataše Ledić,

 

• Slavica Serenčeš, maturalni koncert,

 

• Hrvatsko pjevačko društvo GRANIČAR i Pjevačko društvo LIEDERKRANTZ 1861. iz Herzogenauracha ,

 

• Zagrebački ansambl salonske glazbe „Animato“,

 

• Novogradiške udruge, pjevačka društva, folklorne skupine ,gradska glazba i drugi uz Dan Grada i župe BZBDM ,

 

U organizaciji Učilišta Relković i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske u crkvi SV. TEREZIJE u Novoj Gradiški cjelovečernji koncert održala su dva vrhunska glazbenika KREŠIMIR LAZAR (barokno violončelo) i KREŠIMIR HAS (čembalo) , a ustanova je posebno ponosna i na Adventske koncerte Glazbene škole RADOSNI PUT IŠČEKIVANJA BOŽIĆA koje svake godine u Crkvi Sv.Terezije Avilske.

 

VELIKI USPJESI UČENIKA I PROFESORA

OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE UČILIŠTA RELKOVIĆ

 

Dodjelom priznanja, plaketa i nagrada 17. svibnja 2012. u Varaždinu je završilo Državno natjecanje “55. GLAZBENE SVEČANOSTI HRVATSKI MLADEŽI” održano pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Ministarstva kulture RH i Agencije za odgoj i obrazovanje. Domaćin je bila Varaždinska županija i Grad Varaždin. Oko 1.580 mladih pjevača iz osnovnih, srednjih i glazbenih škola RH okupljenih u 38 pjevačkih zborova natjecali su se u devet kategorija. Među tih 38 pjevačkih zborova natjecao se u kategoriji B1 –osnovne glazbene škole i Pjevački zbor Osnovne glazbene škole Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković Nova Gradiška.

Pjevački zbor Glazbene škole Učilišta Relković, njihova dirigentica prof. HELENA HELLER, korepetitorica prof. SILVIJA MUIĆ CRLJENKOVIĆ, voditeljica Škole ANA TURKALJ , ravnatelj prof. MIŠO DRLIĆ i 38 članova pjevačkog zbora naše glazbene škole iz Varaždina su se vratili sa još jednim odličjem: SREBRNOM PLAKETOM . Tako je broj do sada osvojenih nagrada i priznanja na DRŽAVNIM NATJECANJIMA zaokružen na JEDANAEST.

Rezultat je ovo vrijedan pažnje jer Glazbena škola Učilišta Relković u vrhu je zborske glazbe osnovnih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj punih 16 godina.

Potrebno je istaknuti i uspjeh naših instrumentalista na 50. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa , pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga .

U disciplini FLAUTA na Regionalnom natjecanju održanom ožujka mjeseca u Samoboru školu su u II kategoriji predstavljale učenice odjela FLAUTA koji vodi prof. Vanja Markesina: ERIN KELEUVA, MATEA PAUKOVIĆ i PETRA SOLIĆ, a u III kategoriji IDA FERKOVIĆ. Naše učenice postigle su vrlo dobre rezultate. ERIN KELEUVA za svoj program dobila je II nagradu. Drugu nagradu dobila je i učenica MATEA PAUKOVIĆ , a PETRA SOLIĆ priznanje. Priznanje je u svojoj III kategoriji dobila i IDA FERKOVIĆ.

 

S ponosom ističemo da je novogradiška glazbena škola vođena ljubavlju prema glazbenoj umjetnosti bila DIO VISOKE NATJECATELJSKE RAZINE i 55 .GLAZBENIH SVEČANOSTI HRVATSKE MLADEŽI u Varaždinu i 50. HRVATSKOG NATJECANJA UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA u Samoboru.2012. , a zapaženi sudionik bila je i na smotrama i koncertima u Slavonskom Brodu, Slatini, Osijeku, Novskoj….

 

Škola je ponosna i na svoj MJEŠOVITI ORKESTAR koji pod ravnanjem BLANKE BRLIĆ okuplja veliki broj sretnih učenika koji uživaju u glazbi i muziciranju, ali i postižu zapažene nastupe na svim koncertima škole i gradskim svečanostima .

 

Hvala svima, a posebno roditeljima i obiteljima učenika koji svoju djecu i Školu u svemu podržavaju!

 

poumar

 

 


Related Post

Gradska glazba svome gradu

Autor - 05/12/2011 0
Nastavljajući aktivnosti u čast Dana grada, u novogradiškom Domu kulture koncert je u petak 2. studenoga 2011. održala Gradska glazba…