PREDSTAVNICI AGENCIJE ZA INVESTICIJE I KONKURENTNOST POSJETILI INDUSTRIJSKI PARK

1350 0

NOVA GRADIŠKA, 16. rujna 2015. – Predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske predvođeni ravnateljem Damirom Novinićem boravili su jučer u Brodsko-posavskoj županiji.

Nakon Slavonskog Broda u pratnji zamjenika župana Davora Vlaovića bili su u Industrijskom parku Nova Gradiška gdje su o mogućnostima i potrebama privlačenja investicijskih projekata, i projektima koji se nude, razgovarali s direktorom Industrijskog parka Ivanom Sertićem, gradonačelnikom Željkom Bigovićem i njegovim zamjenikom Dariom Banom. Nazočni su bili Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije i direktor županijske razvojne agencije CTR d.o.o Dragan Jelić. Nakon razgovora posjetili su novu tvornicu tvrtke Atlantic grupe i novoizgrađeni proizvodni pogon Klima opreme.

 

Konkurentna ulagačka destinacija


-I do sada su Industrijski park i Grad Nova Gradiška,  koji je njegov vlasnik, kao i Brodsko-posavska županija   usko surađivali s Agencijom za  investicije i  konkurentnost  na poslovima privlačenja ulaganja. Osobno mislim da smo napravili značajne rezultate, a  očekujemo da će ona biti  bolja i intenzivnija. Mislim da smo na ovim prostorima stvorili visoko konkurentnu ulagačku destinaciju, dakle visoko kvalitetan proizvod. Grad i Industrijski park zajednički djeluju prema investitorima. Ono što investitori prepoznaju to je da smo vjerodostojan partner koji je spreman preduhitriti probleme i odgovoriti na sve njihove zahtjeve. Stvoren je jedan kvalitetan sustav koji funkcionira zaista vrlo dobro i investitori to prepoznaju. Međutim,  zajedno s Agencijom moramo pokušat učinit je kvalitetnija i intenzivnija aktivnost vezana uz privlačenje direktnih stranih ulaganja – kazao je Ivan Sertić.

 

Imamo potencijala za nove investitore

 

-Zadovoljni smo što su  u Novu Gradišku došle dvije kapitalne investicije Atlantic grupe i Klima opreme. Naravno da želimo stvari pokrenuti dalje. Mislimo da imamo potencijala  i tu očekujemo pomoć od Državne agencije za investicije i konkurentnost i njihovo sudjelovanje u privlačenju investitora  kao i  pomoć Ministarstva gospodarstva i Vlade RH.   Znamo da se ulažu stotine milijuna kuna  za privlačenje  ulagača u turizam, privlačenje turista, gostiju i slično, a u promoviranje gospodarstva Hrvatske  ulaže se, dva do  tri milijuna kuna.   To je žalosno. Mi ipak u ovoj državi živimo od gospodarstva  i proizvodnje i u tom planu se mora nešto napravit. Od državnih agencija i nadležnih ministarstava  očekujem da budu ažurniji. Uputili smo četiri pismena zahtjeva Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom  da nam se dodijeli poljoprivredno zemljište pored  prometnice u Industrijskom parku  gdje ima 60 hektara zemljišta koje je u ovom trenutku potpuno opremljeno infrastrukturom, pa ne  treba ulagati dodani novac. Tu nemamo sluha kod državnih institucija pa tu čekujemo pomoć i od Agencije za investicije i konkurentnost. Do sada smo bili dobri partneri  i oni su  investitore upućivali prema Novoj Gradiški  i  našoj Industrijskoj zoni. Po  njihovim mjerilima naš Industrijski park i  naša zona su  među prve dvije u Hrvatskoj. Moramo  nešto učiniti da strane investicije dođu u Hrvatsku u većem broju – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

 

Otkloniti nedostatke  i unaprijediti ponudu gospodarske zone

 

-Posebno nas raduje dobra suradnja  u gradu Nova Gradiška i Industrijskom parku i  gdje su  realizirane dvije velike investicije Atlantic grupe i Klima opreme.  To nam daje nadu da će se pojaviti i novi investitori. Na nama je da  ova dobra iskustva još nadogradimo. Danas smo razgovarali o nekim mogućim barijerama koje se mogu pojaviti zbog neadekvatnog školstva i broja radne snage koja će investitori tražiti. Stoga u budućnosti treba planirati  i obrazovni sustav prilagoditi potrebama investitora. Treba još više ubrzati ishođenje građevinskih dozvola, usklađivanje Prostornih planova s potrebama investicija, ali svakako treba riješiti zakonodavni okvir.  Tu se slažem s gradonačelnikom da treba žurno riješiti problem proširenja  Industrijskog parka u Novoj Gradiški  kao i nekih drugih Industrijskih zona u našoj županiji. Treba nastaviti izgradnju cestovne infrastrukture, jer  je  planiran nastavak  gradske obilaznice koja prolazi kroz gospodarsku zonu prema zapadnom dijelu naše županije, te  što je spomenuto izgradnju  industrijskog  željezničkog kolosijeka.  Uz to ovdje trenutno radi, vodoopskrba, vodoodvodnja i pročistač što će  zaokružiti ponudu gospodarske zone  u komunalnom i infrastrukturnom smislu. Svakako treba raditi na jačanju ljudskih potencijala i uvijek biti  na usluzi investitorima jer  oni  to očekuju –  kazao je Davor Vlaović.


Promovirati  dobre lokacije za investicijske projekte

 

-Razlog dolaska u Brodsko -posavsku županiju i Novu Gradišku je detaljnije upoznavanje  sa situacijom na terenu, odnosno saznati što lokalna zajednica misli i promovira kao moguće dobre lokacije za investicijske projekte. Već surađujemo i dugo radimo dosta blisko pa smo i mi  sudjelovali i u odabiru lokacije Atlantic grupe.  Sada nastojimo  tu suradnju unaprijediti. Pričali smo o nekim konkretnim projektima i tražimo lokaciju za nove investitore. Nekoliko ih je koji traže specifične stvari i veće površine. Razgovarali smo  da li se može složiti projekt i napraviti ono što  nedostaje da bi se investicija ipak dovela u RH. Pozitivne primjere kao što su Atlatic grupe, Klima opreme i nekih drugih naših i međunarodnih tvrtki koristimo u promidžbi budući da je to ono što investitor koji traži lokaciju za ulaganje najviše sluša. U svim našim prezentacijama imamo primjere i investitorima dajemo kontakte tako da se sami uvjere kakva je situacija na terenu. Međutim, kao što smo i ovdje danas istaknuli, naša sredstva da tu informaciju proširimo velikom krugu tvrtki je vrlo limitirana. Tu je svakako prostor gdje možemo napraviti puno više kada bismo imali više sredstava -kazao je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost.

Related Post