PREKOGRANIČNA SURADNJA

1832 0

SLAVONSKI BROD, 19. prosinac 2012. – Prekogranična suradnja u slučajevima većih prirodnih i drugih nesreća bila je tema sastanka koji su predstavnici Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda predvođeni

županom brodsko- posavskim Danijelom Marušićem i načelnikom Stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije i zamjenikom župana Davorom Vlaovićem sa predstavnicima Republike srpske.

 

Predstavnici lokalnih zajednica, hitne medicinske službe, policije, vodnog gospodarstva, prostornog uređenja i ekologije razgovarali su o zadaćama Civilne zaštite, zaštita i spašavanje ljudi, dobara i okoliša od rizika i posljedica prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća. Istaknuta je nužnost uzajamne prekogranične suradnje između Republičke uprave civilne zaštite Republike srpske i općine Brod s Brodsko-posavskom županijom i gradom Slavonskim Brodom.

Naglašeno je da prekograničnu suradnju trebaju razvijati sve institucije u funkciji poslova civilne zaštite, a posebno susjedne jedinice lokalne i regionalne samouprave.

 

Zaključeno je da u tom smislu, treba osigurati neprekidnu razmjenu bitnih informacija, a kao poseban problem, kako stanovnicima grada Slavonskog Broda, tako i stanovnicima općine Brod, istaknuta je rafinerija nafte Brod, koja učestalo onečišćuje zrak i okoliš. Stoga, postoji potreba rješavanja ovog zajedničkog problema

 

Vrlo značajnom smatra se obostrana dobra informiranost pa bi tako Hrvatskim vodama koristila informacija o desnim pritokama rijeke Save, posebno u slučaju moguće poplave, ali i popis ili evidencija o svim mogućim i potencijalnim zagađivačima rijeke Save sa području Republike Srpske. Isto tako treba razvijati suradnju između zdravstvenih ustanova s naglaskom na javno zdravstvo i poticati međusobnu razmjenu informacija.

 

Zaključeno je da prekograničnu suradnju treba redovito održavati, pa se u naredno vrijeme predlaže održavanje radnog sastanka između Brodsko-posavske-županije i grada Slavonskog Broda sa Općinom Brod.

Related Post

Veliki broj požara otvorenog prostora

Autor - 10/08/2020 0
Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice zabilježilo je nekoliko većih intervencija. Samo u Šibensko-kninskoj županiji su u nedjelju u razdoblju…