PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: Pobjedom na izborima svjesni smo obveza i povjerenja koje smo dobili od birača

1493 0

Piše načelnik Nikola Denis, univ. bacc. oec.

Na lokalnim izborima 2017. godine žitelji Općine Staro Petrovo Selo su iskazali nezadovoljstvo sa onim što je do sada učinjeno i nakon 16 godina došlo je do promjene vlasti. Namjera nam je u svim segmentima unaprijediti život stanovništva u općini. Pobjedom na izborima svjesni smo svih zahtjeva i obveza koje smo preuzeli i povjerenja koje smo dobili od strane birača.

Kao i sve ostale općine imamo konstantan problem odlaska mladih. Cilj nam je stoga u narednim godinama pokrenuti gospodarstvo i definirati mjere pomoći, prvenstveno, naglasio bih, malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima jer kvalitetna radna mjesta su rješenje problema odlaska stanovništva.

Isto tako, nastojimo kroz razne projekte povući što više sredstava iz EU fondova. Prijavili smo program zapošljavanja žena „Zaželi“ u vrijednosti 2,7 milijuna kuna. Prijavljujemo projektnu dokumentaciju na natječaj preko Županjske razvojne agencije (CTR) za dva projekta u vrijednosti od 300.000 kuna. Pred kraj godine nastojimo što više sudjelovati, kako u svom, tako i u proračunima ostalih tijela, koja svojim radom utječu na Općinu Staro Petrovo Selo, kao što su Hrvatske vode, Hrvatske šume, ministarstva, Brodsko-posavska županija i slično.

Ove godine općina je izdvojila novac i osigurala udžbenike za sve učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole. Smatram da je to dobra stvar i to ćemo raditi i idućih godina jer svi trebaju biti ravnopravni. Nije uredu da djeca u Zagrebu imaju pravo na besplatne udžbenike, a djeci u Slavoniji, koja žive u težim uvjetima, roditelji moraju udžbenike sami kupovati.

Svake godine se određena sredstva izdvajaju iz općinskog proračuna za rad udruga i društava koja djeluju na području općine. Ove smo godine uveli praćenje mjera kroz nacionalne i EU fondove, javna poduzeća, te udruge koje također potiču rad drugih udruga. Poželjno je da se udruge prijavljuju na te programe i natječaje i osiguraju si dio sredstva za rad. Kad izađe neki natječaj upućujemo udruge da se na njih jave i pismene obavijesti dostavljamo na ruke predsjednicima udruga. S obzirom na broj udruga i način financiranja, koje se možda može malo povećati, ali smatram da to neće zadovoljiti njihova očekivanja. Postoje sredstva u drugim izvorima iz kojih se mogu financirati. Cilj nam je da se ta mogućnost osvijesti i da udruge iskoriste ta sredstva. U narednoj godini nastavit ćemo redovno financiranje svih onih koji se financiraju iz općinskog proračuna.

Što se tiče komunalne infrastrukture zatekli smo projekte obnove županijskih cesta koje su bile u županijskom proračunu. Općina Staro Petrovo Selo dobro surađuje sa Županijskom upravom za ceste. Od bivše općinske vlasti preuzeto je asfaltiranje Ulice kralja Zvonimira u Starom Petrovom Selu. Raspisana je javna nabava za postavljanje asfaltnog sloja u Blažević Dolu, a otvoreni su postupci za izvođača radova u Vrbovi, od središta mjesta prema željezničkoj pruzi, i u Komarnici kroz naselje. Rješavamo projektnu dokumentaciju za nerazvrstane ceste u Štivici. Imamo županijsku cestu kroz naselje, a sa suprotne strane kanala uz kuće je još uvijek makadam. Rješavamo projektnu dokumentaciju da i tu cestu asfaltiramo.

Bitna stvar je županijska cesta Godinjak-Gornji Crnogovci-Donji Crnogovci-Laze. Godinama je postojao problem imovinsko-pravnih odnosa koje smo uspjeli riješiti u suradnji s Županijskom upravom za ceste. Kreće izrada projektne dokumentacije. Tražit ćemo od Županije da modernizaciju te ceste uvrsti u proračun za sljedeću godinu.

Imamo potporu Brodsko-posavske županije. Nakon izbora smo dobili sinergiju i vertikalu prema Županiji i državi. Često smo u Županiji i razmatramo na koji način možemo nešto napraviti i dobiti pomoć. Zamjenik župana gospodin Bošnjaković je rodom iz Komarnice i puno nam pomaže savjetima.

U razgovorima smo s Regionalnim vodovodom Davor, koji je spojen sa Slavčom u zajedničko poduzeće Vodovod zapadne Slavonije. U Komarnici se aktivno radi na postavljanju vodovodnih cijevi značajnim za opskrbu vodom cijele općine. Nadamo se da će to u kratkom vremenu biti realizirano.

Related Post

Požari kod Šibenika i Splita

Autor - 05/07/2019 0
Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeni su požari na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a na njihovu gašenju angažirano je oko stotinu…