PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: Razgovor s Vitomirom Žakićem, načelnikom Općine Cernik

3226 0

Razgovarala Simonida Tarbuk. Slavonski hr

O Cerniku i Općini Cernik danas i sutra, mogućnostima i izazovima, razgovarali smo s novim načelnikom, diplomiranim agronom, Vitomirom Žakićem.

100-njak je dana prošlo od izbora i vašeg stupanja na načelničku dužnost, preuzetu od Nikole Jugovića, jednog od najdugovječnijih načelnika uopće. Zanimljivo je, i u lokalno političkim okvirima uglavnom i neuobičajeno, da je ta smjena prošla prijateljski, ali i da je prethodni načelnik i nadalje dio svake nove općinske priče

Mislim kako bi takav odnos trebao postati praksa, a ne slučajnost ili pojedinačan slučaj. Na kraju krajeva, i kolega Jugović obnašajući dužnost načelnika 25 godina, i ja, prihvatili smo se ove dužnosti želeći poboljšati život mještana Općine Cernik, zadovoljiti potrebe, ali i promišljati o boljoj i drugačijoj budućnosti Cernika, zastupajući svako selo i svaki mjesni odbor u skladu s proračunskim, ali i svim drugim mogućnostima. Osim toga, svaka suradnja predstavlja kontinuitet u radu, a sve ono što je napravljeno do sada, ili će tek biti realizirano, ostat će svima onima koji tek dolaze.

Iako je ulazak u političku arenu za svakoga stresan, vi ste tog tereta na neki način bili oslobođeni, jer ste bili i jedini kandidat za načelnika Općine. Istovremeno, povjerenje Cerničana da jedino vi na pravi način možete voditi Općinu, velika je odgovornost. Što za vas znači načelnička funkcija i tko je, za one koji ne znaju, Vitomir Žakić?

Biti na čelu Općine prije svega je velika čast i izazov, iako vodeća pozicija, uz potrebno poznavanje sustava, uglavnom znači zasukati rukave i raditi na dobrobit mještana, ali i raspolagati zajedničkom imovinom u maniri dobrog gospodara. Vjerujem, da će mi dosadašnje iskustvo u tome pomoći, jer iza mene je uspješno vođena tvrtka, koju sam, nakon što sam odlučio prihvatiti novi izazov, bez dana duga, ostavio na upravljanje sinovima. Osim što sam gospodarstvenik, poduzetnik i diplomirani agronom, na prvom sam mjestu čovjek koji želi pomoći i poštivati svačije mišljenje, čovjek koji, vjerujem, uspješno zna upravljati timom, ali i voditi računa o svakom, pa i najsitnijem detalju. Tajnik sam mjesne Udruge vinogradara i voćara, ali i kao svaki pravi Cerničanin, već 40 godina član HPD „Tomislav“.

Što ste u Općini zatekli dolaskom na čelnu poziciju, što je od tada urađeno i koji su projekti nastavljeni?

Nastavili smo sve ono što je dobro i korisno za život mještana i općine. To su, prije svega, infrastrukturni projekti, oni koji podižu standard kvalitete življenja. Upravo je smisao lokalne politike, poput izgradnje, saniranja, asfaltiranja i projektiranja Potočne i Đurićeve ulice , Ulice svetog Roka, Kulmerove i Ulice Franje Tuđmana, projekata komunalne infrastrukture, radova na vodovodu Cernik-Šumetlica i privođenje kraju radova na magistralnom vodovodu Cernik-Baćindol-Banićevac. Nakon duljeg vremena počelo je osposobljavanje tlačne pumpe u Šumetilici, nakon čega bi, najkasnije do kraja godine, i ovo naselje trebalo dobiti pitku vodu.Tu je i mega projekt aglomeracije od kojeg će koristi imati ne samo žitelji Cernika, nego i šireg novogradiškog područja, reciklažno dvorište u području Industrijske zone kao ekološka priča o odvajanju otpada, programi zapošljavanja, poput aktualnog „Zaželi“ namijenjenog ženama, a koji je upravo Općina Cernik, u suradnji s LAG-om zapadna Slavonija, počela provoditi među prvima u županiji.Također, jedna smo od rijetkih općina koje, unatoč proračunskim uštedama i dalje sufinancira prijevoz učenika do škola u Slavonskom Brodu i Požegi. Tu su i drugi oblici ulaganja u odgoj i obrazovanje, školske i studentske stipendije, ali i skromne financijske nagrade svima onima koji su to svojim radom i zalaganjem zaslužili. U tijeku je i projekt modernizacije javne rasvjete na području općine i prelazak na jeftiniju, ekološki čistiju i daleko isplativiju led rasvjetu.

Uz višestoljetnu povijest koja je sjajna referenca sama za sebe, značajan broj vrijednih objekata, nekolicinu već prepoznatih, iako ne i službeno brendiranih autohtonih proizvoda, lokalne OPG-e, ali i značajan broj udruga koje nastoje afirmirati i promovirati sve ono vrijedno, a još uvijek nedovoljno poznato, vjerujem kako je turizam gospodarska grana koja u Cerniku, itekako ima budućnost.

Cernik je oduvijek, na ovaj ili onaj način, formalno ili neformalno, organizirano ili ne, živio od turizma i dobrodošlice, dočekujući goste sa svih krajeva svijeta. Istaknuo bih male pjesnike Slavonije i Baranje na tradicionalnom desetljetnom susretu čiji je domaćin cernička Osnovna škola „Matija Gubec“, drage prijatelje iz Općine Čavle, putnike namjernike kroz Slavoniju, pjevačka društva i zborove iz cijele Hrvatske. Na sreću, čini mi se kako se polako stvaraju i pretpostavke da priču podignemo na viši nivo i razvijemo je na pravi način. S povratkom fra Vjencislava Janjića na mjesto gvardijana u Franjevačkom samostanu, ponovno smo aktualizirali pitanje stavljanja u funkciju Turističke zajednice. Djelujući organizirano, ali i objedinjavajući nekolicinu već prepoznatih manifestacija, kao i lokalnu ponudu, razvoj turizma bi dugoročno mogao značiti i otvaranje novih radnih mjesta. Ideja je, prije svega, široj javnosti predstaviti kulturno i religijsko blago cerničkog Franjevačkog samostana i u svjetskim okvirima vrijedne biblijsko-arheološke zbirke. Tu je i stoljetna crkva avetog Linarte, srednjovjekovna kula Gračanica iznad Baćindola, Kulmerov dvorac o kojem brinu lokalni vinogradari i voćari, a onda i istinski turistički biser, izletište Strmac.

Upravo je izletište Strmac, uz krmokolj i ćuptete, taj autohtoni mesni kolačić, najveći i najvredniji turistički adut Cernika, ali i prostor koji, nažalost, traži značajna ulaganja. Ipak, i tu su se stvari, čini se, pokrenule s mjesta.

Strmac je zasigurno najveći cernički, ali i novogradiški turistički biser, oaza zdravlja još od početka 20.stoljeća, koju ćemo, nadam se, prije svega koristeći sredstva EU fondova, ponovno približiti gostima. Dugoročni je plan obnoviti devastirani hotel, potom i jedinstveni bazen s prirodnom vodom, urediti sportske terene, a onda prostor Strmca pretvoriti u suvremeni sportsko-rekreacijsko-izletnički centar. Zanimljivih i hvalevrijednih planova ima i za Kulmerov dvorac čiju bi obnovu, uz europski novac, pomogla i Vlada RH, a čiji bi dio, prema želji vlasnice Barbare Kulmer, kćeri Ferdinanda Kulmera, mogao biti prenamijenjen i u galeriju njegovih slika. Sretna je okolnost i to što već imamo nekoliko kvalitetnih i prepoznatih manifestacija s tradicijom i potencijalom brenda, poput Dana cerničkog portugisca ili već spomenutog Cerničkog krmokolja, koje je potrebno samo dobro zapakirati i ponuditi potencijalnim gostima. A, onda, kada dođu, zbog svega što im možemo ponuditi, zbog nadaleko poznatog cerničkog gostoprimstva, siguran sam kako će se i vratiti. (Razgovarala Simonida Tarbuk. Slavonski hr)

Related Post