PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: U 2017. godini nastavili smo unapređivati našu sredinu i život građana

2662 0

Piše Ivan Šmit, načelnik

Za Općinu Nova Kapela 2017. godina nije bila tipična poslovna godina. Zbog lokalnih izbora održanih u svibnju radovi su bili zaustavljeni mjesec dana prije i mjesec danas poslije izbora, koliko je trajao izborni proces. Nije se zato punim kapacitetom radilo cijelu godinu.

Prvu polovicu godine obilježili su radovi u Novoj Kapeli i Batrini na uređenju parkova, groblja, pješačkih staza i nerazvrstanih cesta. Bili su to naši standardni poslovi. U drugoj polovici godine imali smo velika ulaganja u izgradnju vodovoda u Seocu, Sičama i Magić Maloj. Kompletno smo uredili kanalsku mrežu i izmijenili mostove i kolne ulaze do kuća u Seocu, Sičama, Magić Maloj i Dragovcima. Tu su standardni poslovi svake općine vezani, na primjer, za funkcioniranje Vatrogasne zajednice, Osnovne škole, Vrtića i brojnih udruga kako bi se učinilo sve nužno da sustav funkcionira. S generalnnom ocjenom 2017. godine možemo biti zadovoljni.

Nezadovoljni smo, što možemo prenijeti kao činjenicu i uputiti apel, ali ne i promijeniti, a to je odseljavanje ljudi s područja naše općine. Poslovi i zadaća Općine i financijske mogućnosti koje imamo ne dozvoljavaju nam da na to utječemo, što ne znači da o tome ne možemo govoriti i na to upozoravati.

Pred nama je novi Zakon o lokalnoj samoupravi koji željno očekujemo. Donosi novosti o financiranju lokalne samouprave pa ćemo vidjeti kako na nas gleda ova nova Vlada RH. Kada kažem nas, mislim na Slavoniju i našu Županiju. Općine imaju jako niske prihode, dok u dijelovima Hrvatske oko Zagreba, u Međimurju, Zagorju, Dalmaciji i Istri imaju dva do tri puta veće mogućnosti od nas. Vidimo da je tamo neka druga država, veće su plaće, skuplje nekretnine i drugi je način života. Očekujemo da će se ovim novim Zakonom to barem donekle uspjeti izbalansirati, što znači, uzeti od onih koji imaju više i dati onima koji imaju manje kako bismo imali ravnomjeran razvoj. To će se znatno osjetiti u godinama koje su ispred nas.

Naše bogatstvo su brojne udruge. Na području općine ih imamo 35: šest nogometnih klubova, pet vatrogasnih društava, tri lovačke udruge i dvije ribičke, dva kulturno-umjetnička društva, tu su i umirovljenici, branitelji, radioamateri i drugi. Svi participiraju u općinskom proračunu. Ima ih puno i kada novac rasporedimo, ne mogu puno dobiti. Imamo zato aktivne pojedince koji udruge izuzetno dobro vode i potiču njihov rad u kome je financijski udio Općine manji dio njihovog proračuna. Imamo puno udruga, ali zato i bogat društveni život. To znači da imamo dosta manifestacija tijekom cijele godine. Za konac godine, na primjer, pripremamo Advent u Novoj Kapeli, obilježavanje blagdana sv. Nikole. Imali smo redovne kazališne predstave Dječjeg kazališta „I.B. Mažuranić“ iz Slavonskog Broda, kino na otvorenom, dječje smotre folklora i druge folklorne manifestacije, nogometne turnire, gastro večeri u Batrini, natjecanja vatrogasaca i brojne druge. Nezaobilazno je sudjelovanje udruga u obilježavanju Dana općine. Kada se usporedimo sa drugim općinama, mi imamo puno udruga. Što je najznačajnije dobro rade s malo novaca.

Related Post