„SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA“ – Slavonski dućan dobitnik Srebrne povelje, prestižnog turističkog priznanja 

944 0

Autor Franjo Samardžić 

NOVA GRADIŠKA –   Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”  u Zaprešiću  je 30. lipnja  dodijelila  nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”.  Među najboljima u ruralnom turizmu iz cijele Hrvatske  za 2020. godinu je  i  Slavonski  dućan  iz Nove Gradiške. Na  svečanosti održanoj u Multimedijalnom centru Vršilnica u Zaprešiću  Srebrnu povelju u kategoriji Ruralno turistički  objekti  primili su  Milan Rosić,  upravitelj Zadruge proizvođača novogradiškog kraja i voditelj „Slavonskog dućana”,  predsjednik Skupštine Vitomir Žakić i direktorica Turističke zajednice grada Nova Gradiška Dinka Matijević.

 

Sjajna priča ruralnog turizma 

 Za ovo prestižno  turističko priznanje  za 2020. godinu bilo je nominirano 125 kandidata  u sedam kategorija.  Osim titule  “šampiona” kojom se mogu podičiti  Hotel Dunav iz Iloka i Sinjska alka, nagrade su dodijeljene  za najbolja turistička seljačka gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijsku (ruralnu) gastronomiju, vinski turizam, aktivne turističke sadržaje u ruralnom prostoru, ruralno turističke i projekte/nositelje zaštićenih marketinških oznaka.

    Organizatorica i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica istaknula je da su pri obilasku nominiranih za nagradu proteklih mjeseci po cijeloj Hrvatskoj vidjeli mnoge “sjajne priče ruralnog turizma koje kreiraju iznimno hrabri, vrijedni i pozitivni ljudi. Jedna od  tih priča  je i Slavonski dućan u Novoj  Gradiški, jedinstven dućan u kome se, kako naglašava Milan Rosić,  mogu kupiti autohtoni i atraktivni proizvodi    70 kooperanata iz svih pet slavonskih Županija  i istočnog dijela Sisačko-moslavačke županije  koji kupcima nude  više od  tisuću proizvoda. 

Slavonski dućan  je projekt zajednice proizvođača novogradiškog kraja                  

-Kandidirani su  najbolji projekti, programi i aktivnosti iz čitave hrvatske u cilju očuvanja hrvatske izvornosti i stvaranja turističkog proizvoda usluga,  te promocije razvoja ruralnih krajeva RH.  U kategoriji ruralno turistički projekti  kandidirala sam  naš Slavonski dućan  koji je osvojio Srebrnu povelju.   Izuzetna mi je čast, ponos i zadovoljstvo što je odabran i prepoznat po osam načela po kojima je ocjenjivački sud  obavio ocjenjivanje.  Prepoznati smo po načelu izvornosti  i autohtonosti, sinergije i udruživanja poljoprivrednih proizvođača i svega ostalog što imamo u Slavoniji za ponudit  na jednom mjestu. 

Moram reći da je Slavonski dućan  projekt zajednice proizvođača novogradiškog kraja.  Prvi dućan je otvoren u bivšem  prostoru Turističke  zajednice, na inicijativu gradonačelnika Vinka Grgića koji je rekao da se  projekt mora širiti i da zaslužuje drugi prostor. Osiguran je novi prostoru u bivšem Varteksu u srcu grada, suvremeno je uređen, a za njegovo uređenje inspiracija je bila tradicija. Na njegovu ideju otvorena je kušaonica da svi posjetitelji ne moraju samo gledati sve proizvode i kupiti,  nego ih mogu i kušati. 

Srebrna povelja Suncokret ruralnog turizma  priznanje je Slavonskom dućanu  i Gradu Nova Gradiška, te  svim drugim dionicima  ovog hvalevrijednog  turističkog i gospodarskog  projekta.  Jako smo ponosni i sretni. Zahvale idu Vitomiru Žakiću, predsjedniku  Zajednice  proizvođača  i Milanu Rosiću, upravitelju zadruge- kazala je Dinka Matijević.

 

Okupljamo   proizvođače i plasiramo njihove proizvode 

-Izuzetno sam sretan zbog dobivanja Srebrne  povelje. Zahvalio bi se  gradskoj Turističkoj zajednici  i Dinko Marijević koja je    kandidirala ovaj dućan, Gradu Nova Gradiška, gradonačelniku Vinku Grgiću, našim osnivačima  Gradu Nova Gradiška i  općinama, Cernik, Nova Kapela, Rešetari, Okučani, Staro Petrovo Selo i Davor.  Hvala  i našim kooperantima  na povjerenju koje imaju  u  nas i čiji su proizvodi u Slavonskom dućanu   i koje uspješno prodajemo. Hvala predsjednici Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo” Dijani Katica i prosudbenoj komisiji koja je posjetila naš dućan, prepoznala našu zamisao o okupljanju proizvođača Slavonije i Baranje te plasiranja njihovih proizvoda i dodijelila  nam ovu Povelju  – kaže Milan Rosić.  

Radimo dobar posao                        

-Lijepa je ovo  nagrada na nacionalnoj razini   jer je  odraz rezultata rada.  Nagrada je i potpora za dodatne napore da idemo  dalje i unapređujemo  rad Slavonskog dućana. Zadovoljstvo je tim veće jer je Srebrna povelja  dobivena u  konkurenciji projekata iz turistički prepoznatljivih regija, poput Istre, Dalmacije i Zagorja. Biti  drugi najbolji proizvod u određenoj kategoriji  potvrda je  da radimo dobar posao  i  nagrada  svim dionicima  za trud koji traje  godinama, a motiv da budemo još bolji – rekao je gradonačelnik Grgić i dodao da je  novi prostor za Slavonski dućan  dobiven  zahvaljujući Ministarstvu imovine RH.  

 

 Slavonski dućan nastavio  niz  priznanja i afirmaciju ponude u Brodsko-posavskoj županiji

 Dodajmo i napore koje  ulaže Županijska turistička  zajednica  u afirmiranju  i prezentiranju turističke ponude i sadržaja. Kao i prošle godine  i ove je sudjelovala u nominiranju  kandidata za  dodjelu nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.  Prošle godine su   Srebrnim poveljama nagrađeni su „Kuća za odmor – kuća doda Tunje“  za raznovrsnost ruralne ponude, a  u kategoriji  Turistička  seljačka  obiteljska gospodarstva  Seosko domaćinstvo Petar Dumenčić u Starcima. Kontinuitet  priznanja ove je godine nastavio Slavonski dućan  u Novoj Gradiški. Turistička zajednica Brodsko-posavske županije i ove je godine koordinirala aktivnosti  i kandidirala  dionike iz naše županije,  za njih platila kotizacije i omogućila  Komisiji  obilazak i prezentaciju  kandidata  i kandidiranih projekata.

Za  prestižno priznanje  Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, uz Slavonski dućan , konkurirali su  Seosko gospodarstvo Salaš (kategorija Turistička seljačka gospodarstva) Ratkovac, Vinska bajka u Brodskom Stupniku  u kategorija Vinski turizam i Ranč Ramarin, Garčin – aktivni odmor u oazi mira  u kategoriji Aktivni turizam i sadržaji u ruralnom prostoru.  

Related Post