PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: Udruga gluhih i nagluhih u 2019.

876 0

Vidljiv i prepoznatljiv rad na području grada i na nivou regije
2019. godina je za novogradišku Udrugu gluhih i nagluhih bila iznimno zanimljiva i aktivna. Ako ćemo govoriti u brojkama, onda one izgledaju ovako. Preko 115 članova, tijekom cijele godine kroz Udrugu je prošlo 19 zaposlenih, ukupno 10 odobrenih i provedenih projekata, te prihodi Udruge u iznosu od cca. 1.440.000,00 kuna. Također, UGNG je bila aktivna na nekoliko nivoa; kroz humanitarni rad prema našim članovima, projekte čiji su izravni korisnici naši članovi, ali i međunarodne projekte otvorene ne samo našim članovima, već i široj zajednici.
Upravo je velik broj odobrenih projekata, naročito onih na međunarodnoj razini, ono što na neki način ističe našu Udrugu u ovom gradu, i što čini naš rad vidljivim i prepoznatljivim, ne samo na području grada, nego na nivou cijele regije.Tako je naš projektni tim osmislio i proveo 9 različitih projekata. Neki od njih, kao što su ”Zaposlena žena za jako i solidarno društvo” i ”Tumač znakovnog jezika”, podržani od strane Ministarstva socijalne politike i mladih i Europskog socijalnog fonda, osnovni su projekti Udruge čiji su izravni korisnici naši članovi, a njihova se provedba u ovoj godini nastavila iz protekle dvije godine. Cilj ovih projekata je olakšavanje svakodnevnog života, potreba i problema naših članova, kroz obilazak članova na terenu, provedbu aktivnosti u kojima oni aktivno sudjeluju, te pružanje usluga tumačenja kad je potrebno.
Također, proveli smo nekoliko nacionalnih projekata u kojima smo se trudili spojiti gluhu i ‘čujuću’ zajednicu i/ili uključiti gluhe osobe u širi društveni život zajednice, bilo politički, bilo socijalni. Također, pokrenuli smo inicijativu ‘Mladi-pokret!’ kao Facebook grupu u kojoj mladi ljudi s područja županije, ali i šire, mogu dobiti informacije o sudjelovanju u međunarodnim projektima u sklopu programa Europske komisije ‘Erasmus +’.
Upravo je Europska komisija kroz ‘Erasmus +’ program bila jedan od najvećih izvora financiranja Udruge u 2017. i 2018. godini, te je ove godine provedeno i/ili odobreno ukupno 4 projekata u sklopu ovog programa.
Također, tijekom cijele godine, te na području BPŽ, provodili smo projekt Slobodni sati. U ovom smo projektu kroz različite aktivnosti kao što su radionice neverbalne komunikacije u školama, likovne i fotografske radionice, i tečaj znakovnog jezika, nastojali spojiti gluhu i ‘čujuću’ zajednicu, te razvijati kreativne i društvene potencijale kod obje zajednice.
Jedan od projekata na koji smo posebno ponosni je i Institucionalna potpora, projekt u sklopu Pilot-programa Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, gdje je naša Udruga odabrana kao jedna od 10 koje su u pripadajućoj kategoriji dobile financiranje. S tom mišlju, ulazimo i u 2020. godinu, te poručujemo našim članovima, ali i široj lokalnoj zajednici, kako ćemo nastaviti raditi kvalitetno s ciljem razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini!

Related Post

Kino: ANNETTE – SRIJEDA, 19. 1. U 16,30 i 19,30

Autor - 18/01/2022 0
IZVORNO IME: Annette REDATELJ: Leos Carax   ŽANR: drama ULOGE: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg TRAJANJE FILMA: 140 min   GODINA: 2021   DRŽAVA: Francuska    CIJENA ULAZNICE 25,00 SADRŽAJ FILMA: Los…