PRIJE 30 GODINA: Novogradiščani su međunarodno priznanje RH dočekali u podrumima, a branitelji na prvoj crti obrane grada

660 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Franjo Samardžić i foto arhiv UHDDR Nova Gradiška

 

NOVA GRADIŠKA, 14.  siječnja 2022. –   Novogradiščani  su priznanje Hrvatske dočekali u jeku Domovinskog rata i  danima  najtežim u povijesti za Novu Gradišku.  Zapadni dio bivše općine Nova Gradiška bio je, kao i gotovo trećina zemlje, pod okupacijom tadašnje JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih formacija.  Novogradiščani su slavili priznanje u podrumima, a branitelji na prvoj liniji obrane grada. Vladalo je varljivo primirje na temelju Sarajevskog mirovnog sporazuma.

Petnaesti je siječnja 1992. godine Hrvatska  je postala međunarodno priznata i neovisna država. Prije točno pet mjeseci, 15. kolovoza 1991. godine, okupacijska vojska prešla je Savu kod Stare Gradiške i započela osvajački rat i agresiju na zapadnu Slavoniju. Mnogi će se prvih dana neovisnosti RH zapitati – hoće li 15. siječnja 1992. godine značiti i postupan odlazak federalne vojske s tla Hrvatske. Jugovojska će prijeći Savu, ali mladu hrvatsku državu i njeno pučanstvo neće ostaviti na miru. Iz bosanske Posavine i napadati će naselja na lijevoj obali Save. U nekoliko narednih mjeseci neprijateljska armada će se povući. Ostat će, međutim, dobro naoružani ekstremni Srbi kojima život u Hrvatskoj državi nije krajnji cilj. Njihov cilj je velika, srpska država. Manje će se pucati, a problem pobunjenih zapadnoslavonskih Srba poprimit će novu dimenziju. Ekstremni Srbi će igrati na kartu vremena i izigravati sve dogovore o normalizaciji odnosa i života na okupiranom dijelu zapadne Slavonije.

U nazočnosti europskih promatrača, na pregovorima održanim  16. siječnja 1992. godine u Novoj Gradiški (prostor PPK Nova Gradiška u  sadašnjoj Ulici kralja Zvonimira)  između zapovjedništva Operativne grupe HV-e  i  pregovarača Banjalučkog korpusa JNA,   postavljeno  je pitanje otvaranja za promet željezničke i cestovne transverzale Zagreb – Beograd, koje  su u blokadi od kolovoza 1991. godine. Jedno od pitanja odnosilo se na povlačenje neprijateljske vojske s područja zapadne Slavonije. Odgovora na ta pitanja nije bilo jer su pregovarači Banjalučkog korpusa izjavili kako  su ona u nadležnosti višeg zapovjedništva njihove vojske.

Iako se s agresorom sada često pregovara, a on obećava poštivanje sporazuma o prekidu vatre – ratu nije kraj. U petak, 17. siječnja, oružane čarke prerast će u otvoreni snažan napad srpske vojske na središnji dio bojišnice. Neprijatelj je iz Medara i Trnave žestoko napao položaje naše vojske sa 120 granata. Srpska obećanja da će poštovati mirovni dogovor i da neće pucati kratkog su daha. Obećanja su jedno, a praksa na bojištu drugo. 

Novogradiščani su i dalje na oprezu jer povremeno na grad padne pokoja granata. Međunarodno priznanje Hrvatske donijeti će varljivo primirje na bojišnici. Za razliku od prethodnih pet mjeseci, kada je grad bio svakodnevno meta neprijateljskog dalekometnog topništva, uslijediti će razdoblje normalizacije života u gradu, a Novogradiščani će mirnije spavati. 

Zajedno s prognanicima iz okupiranih mjesta morati će čekati do 1. svibnja 1995. godine i Vojno-redarstvenu  operaciju „Bljesak“ da se, zajedno s  okupiranim dijelovima zapadne Slavonije, oslobode Okučani i ostala mjesta u tadašnjoj Općini Nova Gradiška, otvori promet željezničkom prugom i autocestom i prognanicima omogući povratak, a državi da započne obnovu njihovih  porušenih i opljačkanih domova.

 

Related Post

HRVATSKI RATNI VETERANI

Autor - 21/01/2017 0
Svoje ruke koriste za stvaranje novih vrijednosti BJELOVAR – Treću godinu za redom članovi bjelovarske središnjice Hrvatskih ratnih veterana sa…