PRIJEDLOG HSLS-a

1305 0

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, 2. 9. 2013. predsjednik HSLS-a Darinko Kosor predstavio je prijedlog izmjena Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i prijedlog promjena teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske

te najavio da će ih uputiti Ministarstvu uprave i svim drugim političkim strankama kako bi se popravilo zborno zakonodavstvo.

 

“Nismo zadovoljni kozmetičkim izmjenama koje predlaže ministar uprave Arsen Bauk i smatramo da treba raditi na novom ustroju i imamo pet konkretnih prijedloga”

 

Prijedlogom promjena teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske predlaže se ukidanje županija i podjela Hrvatske na šest regija, rekao je Kosor na konferenciji za novinare.

 

Ocijenio je sadašnji ustroj neprirodnim osobito u slučaju grada Zagreba koji je podijeljen na četiri izborne jedinice, a u pojedinim je razlika u broju birača i do 100.000.

 

Predložio je šest izbornih jedinica na način da Dalmacija obuhvaća četiri županije – Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku.

 

Druga izborna jedinica obuhvaćala bi Istru, Primorsko-goransku županiju i Ličko-senjsku, treću bi činile središnja Hrvatska, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka i Karlovačka županija. Grad Zagreb bio bi jedinstvena izborna jedinica. Izborna jedinica sjeverozapadna Hrvatska obuhvaćala bi Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju.

 

Izborna jedinica Slavonija obuhvaćala bi pet slavonskih županija Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku. Također je predložio da se u svakoj izbornoj jedinici bira broj zastupnika razmjerno broju stanovnika, kako bi svaki glas imao približno jednaku težinu.

 

Snižavanjem izbornog praga na četiri posto smanjilo bi se “propadanje glasova” koje je sada i do 25 posto. Snižavanjem praga prepolovio bi se broj “propalih glasova” i to bi bilo pravednije, jer bi u Saboru bilo zastupljeno puno više lista. Poluotvorenim listama smanjio bi se utjecaj predsjednika stranaka i osnažila demokracija i uloga birača.

 

Darinko Kosor podsjetio je kako su 2015. parlamentarni izbori, a 2017. lokalni, pa bi se već na parlamentarnim mogao testirati novi ustroj i promijeniti na lokalne izbore.

 

Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Related Post

IZ HRVATSKOG SABORA

Autor - 16/03/2016 0
ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2016. – Davor Vlaović je mandat u Hrvatskom saboru započeo aktivno. U ime Kluba…