Priručnik za bavljenje seoskim turizmom

1018 0

 

Klaster „Zemlja plemenita“

udruga za ruralni  turizam poziva sve zainteresirane

u petak

03.02.2012. u 18:00 sati

u Vrbje u Općinsku vijećnicu

na predstavljanje

„Priručnika za bavljenje seoskim turizmom – korak po korak“

Priručnik doslovno,korak po korak, detaljno i na jednostavan i razumljiv način obrađuje sve teme vezane za organizaciju i vođenje turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva.

Priručnik će predstaviti

autor Robert Baćac dipl.oec.

nacionalni konzultant za agroturizam pri UNDP-u

i direktor Ruralisa – konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre

Ne propustite priliku doznati sve

o mogućnostima i izazovima seoskog turizma.

Svoj dolazak prijavite na

bosnjak.marijana@gmail.com

099 72 32 505     ili  091 562 1890

a mi ćemo Vam darovati primjerak priručnika.

 

„Priručnik za bavljenje seoskim turizmom – korak po korak od ideje do uspješnog poslovanja”, izrađen je u sklopu UNDP (United nations developing programme) projekta „Očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti na dalmatinskoj obali – Coast“ u suradnji s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske kao nakladnikom. Autor priručnika je Robert Baćac, nacionalni konzultant za agroturizam pri UNDP-u i direktor konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre – Ruralis.
Kako ističu autori, priručnik je nastao iz velike potrebe da se na jednom mjestu prikupe i obrade sva znanja i korisne informacije vezane za seoski turizam, odnosno za uspješno vođenje jednog turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva, bez obzira na koji način ono bilo registrirano. Od samih početaka razvoja seoskog turizma u Hrvatskoj, svi oni koji su na svojim gospodarstvima pokrenuli turističke usluge suočavali su se s nedostatkom servisnih i detaljnih informacija i znanja o seoskom turizmu na jednom mjestu. Poglavito su takove informacije potrebne za sve one koji se tek namjeravaju baviti seoskim turizmom. Ovim priručnikom se takva potreba zadovoljava.

Priručnik doslovno korak po korak, detaljno i na jednostavan i razumljiv način obrađuje sve teme vezane za organizaciju i vođenje turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva: od pojašnjenja termina, ideje za bavljenje seoskim turizmom,  izbora vrste turisitčkih domaćinstava i turističkih usluga, mogućnosti financiranja,  uređenje domaćinstva, registracije, zakonske odredbe, porezne obveze, promociju, marketing i mnogo ostalih tema i podtema.

Drugi razlog izrade ovoga priručnika je u činjenici što se 2011. godine, obilježavalo punih 60 godina od nastanka prvog turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva. Naime, još 1951. godine u tipičnom malom selu Chandal a la Javie u Provansi, Francuska, senator Emile Aubert pokrenuo je pilot projekt organizacije turističkih usluga na turističkim seoskim obiteljskim gospodarstvima čiji je cilj bio očuvanje seoskih sredina, zaustavljanje iseljavanja stanovništva iz ruralnih područja, stvaranje novih mogućnosti za zaradu kroz turističke usluge i ponovno oživljavanje lokalne poljoprivrede. Stara, tradicionalno izgrađena, napuštena štala u vlasništvu lokalnih stočara i poljoprivrednika pretvorena je u dom, odnosno seosku kuću za odmor te dobila naziv gites (kućica).

Treći razlog je nastojanje da se i na ovakav način pomogne daljnjem razvoju seoskog turizma u Hrvatskoj, odnosno ohrabri sve one koji misle pokrenuti turističke usluge na svojim seoskim gospodarstvima i olakša snalaženje u poslovanju svima onima koji već posluju kao turističko seosko obiteljsko gospodarstvo. Ovaj priručnik ima za cilj dodatno motivirati na očuvanje ambijentalne arhitekture, seoskih kuća, lokalnih specifičnosti, tradicije i običaja, starih zanimljivih vještina i zanata, bioraznolikosti, poljoprivredne proizvodnje na malim površinama, izvornih („domaćih“) proizvoda, odnosno, kroz turističke usluge kao motivator razvoja seoskih sredina omogućiti očuvanje slikovitosti i životnosti sela i privlačnosti seoskog načina života. 


Related Post

MATIN I ANIN STAN

Autor - 29/06/2014 0
Seoskih olimpijada ima u dosta mjesta, ali Tradicijske igre žena događaju se samo kod nas – kaže Dinka Matijević, direktorica…