Projekt udruge gluhih i nagluhih

1101 0

NOVA GRADIŠKA – Udruga gluhih i nagluhih je u lipnju započela provedbu još jednog projekta. Riječ je o projektu pod nazivom „Mladi u fokusu“ koji podržava Grad Nova Gradiška. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom Studio B i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.
Mladi u Novoj Gradiški se suočavaju s nedostatkom sadržaja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nedostatkom dodatnog izvaninstitucionalnog obrazovanja za mlade, nedovoljno različitih kulturnih aktivnosti i sadržaja, mogućnosti da sami sudjeluju u kreiranju istih i da se kreativno izraze. Također, Udruga gluhih i nagluhih je u kolovozu 2018. godine provela istraživanje potreba mladih u lokalnoj zajednici putem Google ankete koju je ispunilo ukupno 60 mladih. Navedeno je istraživanje pokazalo kako bi 81 % njih bilo sklonije uključiti se u različite aktivnosti neformalnog obrazovanja i aktivnog sudjelovanja u društvu kroz udruge za mlade (klubove i centre) ukoliko bi isti pružili koncerte i druge glazbene sadržaje.
Stoga smo u suradnji s partnerima osmislili ovaj projekt kako bismo odgovorili na izraženu potrebu mladih iz Nove Gradiške i okolice, kako bismo potakli njihovo aktivnije uključivanje u društveni život zajednice.
Ciljevi projekta su proširiti kulturnu ponudu i sadržaj usmjeren mladima – organizacijom besplatnog koncerta za mlade proširit ćemo kulturnu ponudu grada, odgovoriti na potrebe mladih onako kako su izražene u provedenom istraživanju, i potaknuti mlade na češće i aktivnije uključivanje i konzumiranje društvenih sadržaja. Koncert će se održati 9. kolovoza na kultom mjestu okupljanja mladih i svih koji se tako osjećaju, Ljetnoj pozornici, a nastupit će svima dobro poznati Šajeta.
Također, ovim projektom ćemo obilježiti Međunarodni dan mladih kroz provedbu društvene kampanje s ciljem informiranja mladih o mogućnostima koje im se pružaju (EU mobilnosti, neformalno obrazovanje, lokalni projekti, Strukturirani dijalog) kako bismo ih potakli na aktivno sudjelovanje u društvu, te ih upoznati ćemo ih s poviješću obilježavanja ovog dana. Međunarodni dan mladih proglasio je UN 1999. godine i otad se obilježava svake godine. Aktivnosti se provode diljem svijeta i promoviraju putem UN-ovih službenih stranica. Na taj ćemo način staviti i Novu Gradišku na mapu gradova koji obilježavaju ovaj dan u cijelom svijetu.
Vjerujemo kako ćemo na ovaj način potaknuti mlade iz Nove Gradiške i šire okolice da budu aktivniji u društvu, da se ostvare kao sukreatori svojeg slobodnog vremena i sadržaja za svoje vršnjake, a pridonijet ćemo razvoju njihovih kompetencija i društvene uključenosti.
Ovim putem pozivamo sve mlade od 18 do 30 godina iz Nove Gradiške i okolice da se prijave za sudjelovanje u provedbi projekta – organizaciju koncerta i kampanje, putem naše ili Facebook stranica naših partnera!

Related Post