ProknjižiMe by Mirela Relković: Planiranje poslovne godine

353 0

Nakon više od 1000 klijenata koji su prošli kroz naš obiteljski računovodstveni servis koji je prepušten u moje ruke mogu svima njima pronaći barem jedan isti nazivnik. Danas pišem o onom koji se odnosi na planiranje poslovne godine.

Plan za nadolazeću poslovnu godinu donosi se ovih dana. Tko to ne zna ili ne radi – vidjet će se na rezultatima iduće godine.

Planirati ne znači biti ne spontan, ili biti uštogljen ili slijediti stroge upute. Planiranje je sastavni dio poslovnog uspjeha. Onaj tko ima plan ima i cilj. Tko ima cilj ima i akcije kojima će doći do ostvarenja tog cilja/eva, a tko zna svoje akcije onda ih svaki dan i poduzima.

Prema mom iskustvu potrebno je planirati na godišnjoj razini, a zatim godinu razbiti na pola godine, a pola godine na tromjesečja.

U svakodnevnom radu preferiram i tromjesečja razbiti na mjesečna razdoblja koja se onda vode i kontroliraju dan po dan.

Poduzetnik ili poduzetnica koji nisu nekim svojim prirodnim razvojnim tijekom došli do ovoga – svakako su mogli i svaki dan iznova mogu sve ove metode naučiti i učiniti ih svojima. Ovdje vrijedi ona poznata “nikada nije kasno”.

Rame uz rame planiranju idu i financije. Dobar broj poduzetnika nije tako vješt u financijama kao što se predstavljanju. Uglavnom curi kod troškova. Jer troškovi su srce ekonomije, a u to se ubrajaju i nekontrolirani troškovi koje možemo nazvati i rasip, te varijabilni troškovi koji se dešavaju često vrlo brzim odluka koje dolaze iz različitih raspoloženja.

I gdje onda ima prostora za investicije? Ovakvim upravljanjem vremenom i novcem na posljetku niti nema.

Još jedna zabluda mnogih poduzetnika je da kada dođu do jedne razine poslovanja tu i ostaju, jer „kao cilj je postignut“. No to baš i nije tako.

Osvrnite se oko sebe – samo u posljednje 2 godine biznis se okrenuo naglavačke. Kome sve ovo nije jasno i trebate pomoć, kontaktirajte me.

Da parafraziram Einsteina „Glupost je raditi isto i očekivati drugačije rezultate“.

Mirela

 

#poduzetničkimindset #računajtenauspjeh #kontoar #proknjižime #hgk

Related Post

BRODSKO-POSAVSKKA ŽUPANIJA

Autor - 22/10/2014 0
SLAVONSKI BROD, 22. listopad 2014. – U Velikoj vijećnici županijske uprave, u sklopu projekta „Malo poduzetništvo – velike mogućnosti”, kojeg…